VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

8 de febrer de 2025
0 comentaris

Un tren per a la ‘flor nova’

La capital d’Etiòpia, Addis Abeba (“flor nova” en ahmàric), compta des de fa ja gairebé deu anys amb un sistema de transport urbà a cavall entre el tramvia i el que erròniament solem denominar “metro lleuger”. No arriba a metro: pel poc que he pogut informar-me, només és subterrani a l’estació Plaça Menelik II, a l’extrem de la línia blava, mentre que per diversos trams circula en viaductes elevats o a nivell de carrer però segregat de les vies urbanes. En tot cas, sigui com sigui que el volguem catalogar, es tracta d’una moderna i interessant infraestructura, una de les poques existents a l’Àfrica subsahariana, o negra, com sempre n’havíem dit.

Són dues línies (verda i blava), amb una part del trajecte compartit, que sumen 31,6 quilòmetres i 39 estacions. La verda uneix Plaça Menelik II, ja esmentada, i Kality, mentre que la blava ho fa entre Tor Hailoch i Ayat. El sistema és operat per Shenzhen Metro Group; com és sabut, la Xina està jugant un paper important en la construcció i gestió d’infraestructures públiques a l’Àfrica. Hi ha plans per expandir la xarxa: es consideren altres dues línies, una començaria a la Catedral de Sant Jordi, l’imponent temple on eren coronats els negus, i l’altra a Meganagna, acabant les dues a Lebu, on es podria fer correspondència amb el ferrocarril a Djibouti.

Com a curiositat, una de les estacions porta el nom de “Coca-Cola”. Descartada la suposició que alguna glòria nacional o prohom local hagués portat alguna vegada aquest nom, és gairebé segur que tal denominació correspon a un patrocini de l’omnipresent beguda refrescant nord-americana (segons he pogut comprovar, fins i tot durant el règim comunista posterior a Haile Selassie es va poder consumir amb normalitat). Consulto la IA al respecte, que m’ho confirma. Cito textualment: “La denominació “Coca-Cola” per a una estació del metro podria ser una forma de reconeixement de l’impacte econòmic i cultural de la companyia a Addis Abeba, així com una estratègia de màrqueting per associar la marca amb infraestructures clau de la ciutat. A més, és comú en moltes ciutats del món que les estacions de transport públic rebin noms de marques comercials com a part d’acords de patrocini o per la seva proximitat a punts de referència o empreses importants”. Com allò de “Vodafone Sol” del metro de Madrid, vaja.

[Informació IA: Grok 2; imatges: urbanrail.net, foto Aleksandr Proden; Viquipèdia; edition.cnn.com, foto Jenni Marsh/CNN]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!