VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

21 de maig de 2022
0 comentaris

Sa Majestat torna a la feina

Festa a Londres. La reina Elisabet II va inaugurar oficialment el dimarts 17 de maig la llampant línia de metro que du el seu nom, l’Elizabeth Line. La celebració s’inscriu en els actes del jubileu dels setanta anys de regnat. Què millor que dedicar-li una línia amb el seu nom? Ella hi ha correspost assistint personalment, per sorpresa, a la tallada de cinta corresponent. Tot i els seus problemes de salut i de mobilitat, que li impedeixen una activitat pública al cent per cent, no ha dubtat en posar-se un vestit de colors llampants (en aquest cas de groc) i barret a joc fent els honors corresponents (a dalt).

En origen, el projecte de la línia Elizabeth era conegut com Crossrail i consistia en construir un tram subterrani entre Paddington (curiosament, la primera estació del metro victorià) i Abbey Wood, i unir-lo al tren regional operat per Transport for London (TfL) que arriba a Reading i a l’aeroport de Heathrow (a l’oest) i a Shenfield (a l’est) (a dalt). Aprovat el 2008, l’any següent començaren les obres del que era un ambiciós projecte d’enginyeria liderat per una UTE formada per la britànica Laing O’Rourke i l’espanyola Ferrovial. El resultat serà (el dia 24 de maig, quan s’obrirà finalment al públic) una llarga línia transversal de 41 estacions que unirà l’est i l’oest de la metròpoli londinenca.

Feia molts anys que no s’inaugurava una línia d’aquesta importància. Les darreres fites havien estat l’extensió a l’aeroport de Heathrow, el 1977, i l’obertura d’un petit tram de la línia Northern fins a Battersea Power. Tenint en compte que el gros de la xarxa londinenca ja estava en funcionament abans que Elisabet II accedís al tron fa set dècades, són poques les imatges que tenim de la sobirana inaugurant noves seccions del suburbà. A la imatge de dalt, quan inaugurà un tram de la línia Victoria, el 1969. “Només” han passat 53 anys.

[Imatges: euronews.com (foto Andrew Matthews/PA), Viquipèdia, Twitter (@RoyalFamily)]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!