VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

25 d'agost de 2012
0 comentaris

Distraccions caniculars (2)

He passat tres dies a Barcelona, de vacances. Aquestes són algunes de les impressions de la poc apassionant estada a la meva ciutat de naixença:

* Fins a tres exposicions vaig visitar. Per ordre cronològic, “Souvenir. Martin Parr, fotografia i col·leccionisme” (CCCB), “Cellers. Cooperativisme + Modernisme” (CaixaFòrum) i “Cartografies contemporànies” (CaixaFòrum).

* Anem a pams. La primera combina el treball de Martin Parr, fotògraf sembla que de renom, amb dues col·leccions de souvenirs, és a dir, aquells objectes horrorosos que la gent compra quan va de viatge. L’exposició pretèn ser una reflexió sobre el desig del turista (paraula i concepte absolutament degradats) d’apropiar-se d’alguna manera dels llocs que visita, mitjançant la fotografia i l’adquisició de records. Així té sentit la inexplicable afició que tenen les masses de visitants de fotografiar, tots des del mateix angle, el mateix monument. L’exposició no està malament, sempre que oblidem piatosament el fet de que cobren cinc euros (!) per visitar-la.

* La dels cellers és una exposició diguem-ne nostrada. Parla de l’importantíssim (i bastant desconegut Llobregat enllà) conjunt de cellers modernistes construïts a principis del segle XX a la Conca de Barberà, al Priorat, a la Terra Alta i altres comarques vinícoles. La mostra posa en relació el fet arquitectònic amb el fenomen de les cooperatives agràries i el que van suposar pel desenvolupament econòmic d’aquelles contrades.

* L’última exposició, la de les “Cartografies” fa de més mal explicar. El tema, en principi, és el de la representació de l’espai, primer territorial o geogràfic, i després d’altres espais (personals, sentiments…). En realitat és un totum revolutum d’obres d’art, algunes prou remarcables i altres una verdadera aixecada de camisa, sense que s’acabi d’entendre massa bé el seu significat de conjunt. Sort que s’estava fresquet i l’entrada era de franc…

[continuarà…]

[Imatge: cartell de “Cartografies contemporànies”; obrasocial.lacaixa.es]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!