VIA LLIURE

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

3 de març de 2013
0 comentaris

De la biblioteca (5): la Pobla de Montornès

Jordi Morant i Clanxet: El tren per la Pobla de Montornès i el centenari del ferrocarril de Reus a Roda de Berà 1884-1984. Editat pels Amics de Montornès, Centre d’Estudis de la Pobla. Tarragona, 1984.

El 17 de juliol de 1884 s’inaugurà la línia de tren entre Roda de Berà i Reus, amb estacions a la Pobla de Montornès, La Riera-la Nou de Gaià, el Catllar, la Secuita-Perafort i el Morell, el Tarragonès de cap a cap, doncs. Per commemorar el centenari la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril promogué i el Centre d’Estudis de la Pobla edità aquest llibret de 60 planes sobre la història d’aquest ferrocarril, molt ben documentat i escrit per l’historiador i periodista tarragoní Jordi Morant i Clanxet. Morant, molt vinculat a la Pobla de Montornès, dedica una especial atenció a aquesta població.

La inauguració de la línia no va ser especialment lluït, donat que les comarques tarragonines patien una passa de còlera. Amb la posada en marxa d’aquell tram ferroviari, es podia anar de Barcelona a Reus directament, obligant els tarragonins a anar fins a la ciutat veïna si volien viatjar a Madrid. Munició per a la tradicional rivalitat entre Tarragona i Reus. La línia va entrar en declivi el 1952 quan els trens entre Barcelona i Madrid van tornar a passar per Tarragona. L’electrificació, duta a terme, entre 1956 i 1958 no va impedir la decadència fins a forçar-ne el tancament el 1992. Fins quan?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!