VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

2 de desembre de 2012
0 comentaris

De la biblioteca (2): Milà

Giuseppe Severi / Roberto Vasini: Metropolitana a Milano.- Azienda Trasporti Municipali.- Milà, 1989.

Adquirit en una llibreria de vell durant un viatge que vaig fer a Milà ara fa cinc anys, aquest volum de 160 planes explica la història del metro de la ciutat llombarda, des dels primers projectes, encara al segle XIX, fins a la construcció de la línia 3, la inauguració de la qual estava prevista per l’any següent a l’edició del llibre.

L’obra és profusament il·lustrada amb mapes i fotografies. Aquestes reprodueixen obres, trens i instal·lacions, però també els moments clau de tota història d’un ferrocarril metropolità: les visites a les obres o les tallades de cinta de cada tram obert al públic, protagonitzades per personatges prou coneguts com els primers ministres Rumor o Craxi (aquell que va fugir a Tunis) i els cardenals Montini (futur Pau VI) o Colombo, al costat d’alcaldes, ministres o la vídua del president de la companyia. L’1 de novembre de 1964 es van posar en servei les 21 estacions del primer tram de la línia 1; durant l’acte es va interpretar la Marxa Triomfal d’Aida i una peça composta expressament per a l’ocasió, titulada Metropolí, Metropolà.

En el moment del tancament del llibre, la Metropolitana Milanese (MM, com consta a tots els baixadors) totalitzava dues línies amb 66 estacions i 54 quilòmetres. Avui són tres línies, 94 estacions i 83 quilòmetres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!