VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

11 de novembre de 2012
0 comentaris

De la biblioteca (1): funiculars

Carles Salmerón i Bosch: Enciclopèdia dels transports d’Europa. Vol. 1: Els funiculars i els telefèrics. Terminus. Barcelona, 1994 (2a. edició).

Carles Salmerón (Barcelona, 1956) és historiador especialitzat en ferrocarrils. Porta publicades més de trenta obres sobre el metropolità de Barcelona, els tramvies de l’estat espanyol i d’Europa i sobre diversos carrilets del nostre país. L’obra que ens ocupa forma part d’una inacabada col·lecció, patrocinada per la Generalitat de Catalunya, sobre el transport europeu.

En aquest primer volum, Salmerón fa un repàs exhaustiu de tots els mitjans de transport per cable del nostre continent, és a dir, funiculars, telefèrics, telecabines, ascensors inclinats i tramvies per cable. No inclou, en canvi, els telecadires i altres sistemes de transport de les estacions d’esquí. De cada línia, a la qual assigna un codi propi, en detalla la situació, el tipus, el constructor, la data d’inauguració, la longitud, la inclinació i moltes més dades. El text va acompanyat de nombroses fotografies, la majoria de les quals realitzades pel mateix autor. Es tracta, com es pot deduir, d’una veritable obra de referència sobre el tema.

Algunes curiositats. Al llarg del segle XX han existit a Europa 1.652 instal·lacions de transport per cable, de les quals continuen en servei (i que durin!) 1.248. La primera notícia que en tenim és del 1405, a l’obra Bellifortis, de Kyesers von Eichstädt, i es tracta d’un telefèric per construir fortificacions militars. El primer funicular del món va ser el de Rue Terme – Croix Rousse, a Lió. Pel que fa als Països Catalans, l’obra registra línies, en servei o no, als Angles, Barcelona, Berga, Cabrils, Encamp, Font Romeu, Gelida, la Molina, Montserrat, Moralets, Núria, Torre Cabdella i Tossa de Mar.

[Imatge: www.llibreriacatalonia.cat]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!