VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

20 de març de 2016
0 comentaris

Amunt, mossèn Tronxo!

La mort de mossèn Ballarín ha tornat a l’actualitat, ni que sigui de refiló i per unes poques hores dues instal·lacions de transport per cable per accedir al santuari de Queralt, on el peculiar capellà culer dels puros va estar-hi destinat (desterrat, segons algunes llengües viperines) molts anys.

Es tracta del funicular construït l’any 1966, en ocasió de la visita de Franco al santuari. Sembla ser que la instal·lació va ser feta de pressa i corrents, perquè durant el viatge inaugural d’ascensió hi P050712317hagué alguns problemes tècnics (concretament sortiren unes espurnes de la via al pas del vagó), suficientment sospitosos perquè el dictador, molt valent ell, decidís fer el viatge de baixada a peu. El funicular (per ser més exactes, un ascensor inclinat) quedà sentenciat amb aquell viatge inaugural i aviat fou abandonat (imatge de dalt).

Molts anys després, el 1991, en ocasió del 750è aniversari del santuari (i quan mossèn Ballarín ja no el regia), s’inaugurà un nou ascensor inclinat, actualment en servei, que permet als visitants accedir al recinte des de l’aparcament. L’únic vehicle (imatge de baix) salva un desnivell de 26 metres a una velocitat d’1,2 metres/segon.

untitled (49)

[Imatges: www.elpuntavui.cat, www.trenscat.com i www.naciodigital.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!