VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

26 de juliol de 2015
0 comentaris

L’Ada passa de l’Ana

Dimecres passat van quedar oficialment inaugurades les obres del tren-llançadora que ha d’unir el centre de Barcelona amb l’aeroport del Prat. A l’històric esdeveniment (bé, no tant: una excavadora amunt i avall, el cartell de consuetud i quatre discursets) hi van assistir el conseller Santi Vila i la ministra Ana Pastor, però no l’alcaldessa Ada Colau.

L’Ada va passar de l’Ana. La causa? La batllessa es va assabentar per la premsa que s’iniciaven les obres d’una infraestructura que afecta directament la seva ciutat. Bé, aquesta és l’explicació que es va donar per justificar el “plantón”. Extraoficialment, no costa gaire de suposar que sí que estava perfectament informada, però que tant l’acte com la concepció de l’obra a presentar haguessin incomodat en certa manera els nous mandataris de l’ajuntament barceloní. I tenen part de raó, ja que hi ha altres infraestructures en matèria de transport ferroviari que encara són més prioritàries. Colau les va recordar (l’accés al port, les millores de rodalies, o l’estació de la Sagrera) quan va demanar una urgent reunió amb la ministra, però en un despatx, no a peu dret al mig del camp.

La llançadora (quin nom més equívoc, per cert) de l’aeroport és, sobre el paper, necessària i inajornable: el de Barcelona és l’últim dels grans aeroports europeus que no té resolta satisfactòriament la mobilitat amb la ciutat de referència. El problema, com ha recordat l’Associació per al Transport Públic, és que es tracta d’una obra molt costosa que es lliurarà a la gestió privada (ja hi som: públiques inversions, guanys privats) i que duplicarà itinerari amb la línia 9 del metro, pendent d’inaugurar (aviat, aviat…).

L’inici de les obres de la llançadora, fet a correcuita i abans d’unes eleccions, és la primera realitat palpable d’una promesa de fa anys, i s’uneix a l’inacabable dossier de greuges que Catalunya té amb el Ministeri anomenat de Fomento, que l’únic que fomenta és ganes de perdre’l de vista. Si el 27-S passa el que ha de passar, potser les coses canviïn ben de pressa i Ada Colau serà puntualment informada de l’agenda del flamant ministre Vila, que amb molt de gust la rebrà i a qui podrà reclamar la tirallonga de necessitats per a la ciutat comtal.

[Imatge: www.naciodigital.cat]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!