VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

1 de febrer de 2015
0 comentaris

Via Tintín (7: prop del sol)

A l’hora d’ambientar les aventures de Tintín, el dibuixant Hergé opta a El temple del sol per fer-hi aparèixer un tren ben real: el denominat Ferrocarril Central del Perú, el que va de Callao (on, per cert, comencen les aventures dels protagonistes) a Huancayo.

440px-Peru_railroad_steel_bridgeÉs de ben segur aquesta línia. A banda que el guió esmenta les poblacions de Santa Clara (on Tintín, Milú i Haddock pugen a un vagó que els donarà notables maldecaps) i de Jauja, se’ns informa als lectors que aquesta és la línia més alta del món: 4.805 metres. Efectivament, d’entre els molts motius d’interès per aquest ferrocarril, destaca el fet d’atènyer els 4.781 metres d’altitud al túnel de Galera. Ja es veu que hi ha disparitat en les dades. La mateixa línia té una branca minera que s’enfila fins els 4.835. No venia d’un metre fins que l’any 2006 va començar a operar el tren xinès Qinghai-Tibet, que arriba a circular a 5.072 metres, destronant netament el seu col·lega peruà.

La història del naixement del Ferrocarril Central del Perú, 440px-Henry_Meiggs_2completat el 1893 pel que fa al traçat més dificultós, ja és de per si interessant, i inclou el projecte primigeni d’Ernest Malinowsky, un enginyer polonès exiliat, la construcció definitiva a càrrec del nord-americà Henry Meiggs (“posaré rails allí on caminen les llames”, va assegurar, desafiant) o nombroses peripècies econòmiques, polítiques i tècniques. Entre aquestes darreres, el viaducte de Verrugas, l’esmentat túnel de Galera o el de Balta, helicoïdal com el nostre de Toses.

Ferrocarril Lima CallaoPerú va ser el segon país sud-americà en tenir la sort de gaudir de ferrocarril: va ser el que unia Callao amb la capital, Lima, llavors distants i avui unides en una conurbació. Dues curiositats, per acabar. Primera, el carrer per on discorre el Ferrocarril Central entre Callao i Lima porta el nom d’Enrique Meiggs (el de les llames). 500px-Lima_Desamparados2Segona, l’estació de Lima es diu Monserrate, degut a la seva situació al barri del mateix nom, originat per un convent fundat el segle XVI per benedictins, presumiblement catalans.

(continuarà)

[Imatges: de dalt a baix, viaducte de Verrugas, Henry Miggs, primer ferrocarril Callao-Lima i l’actual estació Desamparados, també a Lima; fotos Wikipedia i transporteenlima.blogspot.com.es] 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!