VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

14 de juliol de 2013
0 comentaris

De la biblioteca (8: tramvies de Barcelona)

Albert González Masip: Els tramvies de Barcelona. Història i explotació. Rafael Dalmau, editor, col·lecció Camí Ral, 10-11. Barcelona, 1997-1998. Dos volums: “Dels orígens a 1929” i “De 1929 ençà”.

Albert González és un estudiós del transport urbà que es doctorà en Geografia amb una tesi sobre la xarxa de tramvies de Barcelona, que és l’objecte dels dos volums que avui comentem. Es tracta sobre tot d’una història de l’expansió primer, i la decadència fins a la mort després, del tramvia barceloní, amb nombrosos plànols urbans que ens permeten saber on arribava aquest mitjà de transport en cada any concret, però també per on passaven les vies per places i encreuaments de carrers. Una feinada, vaja.

El text, cronològic, va repassant cada línia i els constants canvis de número i recorregut. Les evocadores reproduccions de fotos antigues, en tonalitats sèpia, constitueixen el gruix de les il·lustracions, però també hi ha els senyals i colors indicadors de cada línia. Les darreres fotografies corresponen a les proves pilot que es van fer el 1997, precursores de l’actual Trambaix.

L’obra acaba amb un glossari de termes tramviaris, tant tècnics com col·loquials. Algú sap què era una “botifarra” o un “dia de chocolate“?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!