El bloc de JQV

Música en català… i més

3 de març de 2011
Sense categoria
2 comentaris

Rocky Batiste, Jordi Muntanyola?

Fa uns mesos, Picap va reeditar el magnífic disc de Rocky Muntanyola. Per a l’ocasió, en Joan-Carles Doval em va demanar de fer un text introductori sobre Rocky Muntanyola.
Després de fer quatre o cinc esborranys que no m’acabaven de deixar satisfet, vaig proposar a Jordi Batiste de fer una biografia del personatge que s’allunyés de la seva pròpia. Li va agradar la idea i em va posar com a condició que situessim el naixement de Muntanyola a Menàrguens. Per la resta em va donar llibertat absoluta.

Un cop vaig enllestir el text, i abans d’enviar-lo a la discogràfica, el vaig passar a l’interessat, que em va donar l’ok sense problemes. El text és el següent:

Nascut a Menarguens (la Noguera) el 1954, Rocky Muntanyola és l’hereu d’una nissaga de trompetistes que havien actuat en diferents orquestres catalanes des de finals del segle XIX. L’ambient musical familiar i una fatal malaltia que va deixar sense veu el cantant de l’orquestra del seu pare van propiciar que, amb només 8 anys, debutés cantant tres cançons davant del públic. L’experiència li va ser tan gratificant que mai més no va tocar la trompeta, cosa que li provocà un distanciament gradual amb el seu pare.
Dedicat professionalment a la música des del 13 anys, la veu de Muntanyola va poder ser escoltada a pràcticament tots els països d’Amèrica Llatina. A meitats dels setanta coincideix a Buenos Aires amb Ricardo Solfa, que el convenç d’acompanyar-lo en una gira per l’Estat espanyol. Establert a Barcelona, a partir de 1976 entra a l’Orquestra Plateria substituint el cantant Manel Joseph. Un any més tard es consagra popularment amb un espectacle propi presentat al Canet Rock. En aquell concert coincideix amb Jordi Batiste, un cantant amb el que té poques coses en comú però al que sovint s’associa, tant que fins i tot s’arriba a publicar que són la mateixa persona.
El 1980 enregistra el disc Rocky Muntanyola, un recull de cançons entre les que hi ha la primera versió en català del “Like a Rolling Stone” de Bob Dylan. El disc, avui introbable, és una peça de col·leccionista i una bona mostra d’un pop-rock de qualitat fet en català en una època en que això no era gens habitual.
El mateix any substitueix Sisa a les actuacions de La Nit de Sant Joan que fa conjuntament amb la companyia Dagoll Dagom. A partir d’aquest moment, les seves aparicions públiques es van distanciant fins que el 1985 decideix enrolar-se de cantant a un creuer de luxe que va veure ancorat al port de Barcelona. Des d’aleshores no se n’ha sabut res més però alguns testimonis afirmen que abans de marxar va advertir: ‘me’n vaig però tornaré’.

O sigui, el text contenia un joc d’invencions amanit amb dades reals i contrastables per donar-li veracitat.
La meva sorpresa ha estat quan avui, en obril el correu, he trobat un mail d’una noia de la fonoteca de la Biblioteca de Catalunya titulat ‘Aclariment autoritat Rocky Muntanyola’ en que em planteja el seu dilema. Us el reprodueixo:

Benvolgut senyor,

Li escric des de la Fonoteca de la Biblioteca de Catalunya. Resulta que estem catalogant el CD “Rocky Muntanyola”, reedició de l’original de 1980, la presentació del qual està feta per vostè. En aquestes notes, vostè afirma que Rocky Muntanyola i Jordi Batiste són dues persones diferents, mentre que en diverses pàgines trobades a internet, afirmen que són la mateixa persona.
Per poder dur a terme la catalogació correctament, li agrairia que ens facilités la font d’informació que li ha permès saber amb certesa que tots dos noms es corresponen a dues persones diferents i així podrem justificar la creació de la corresponent “autoritat”.

Moltes gràcies.

 

Després de pensar-m’ho una estona, li he contestat el que segueix:

Benvolguda senyora,

En fer la reedició en CD del disc de Rocky Muntanyola em van encarregar un text de presentació. Com que Muntanyola ha fet escasses aparicions i són sobradament conegudes –cantant de la Plateria, intervenció al Canet Rock, Nit de Sant Joan…– vaig proposar a Jordi Batiste de confeccionar una minibiografia del cantant. El resultat és el text que heu citat. Podríem concloure que, a la manera de Ricardo Solfa (o si ho vol vostè de les múltiples personalitats literàries de Fernando Pessoa), Rocky Muntanyola no és un pseudònim de Jordi Batiste sinó un heterònim, amb una biografia diferenciada de la del seu creador.

Espero que us hagi aclarit el dubte que plantejàveu. Resto a la vostra disposició.

Creieu que ha quedat aclarit o encara he embolicat més la troca? Què deu haver fet? On el deu haver catalogat?

 

 

 

  1. Ostres, que bo! He arribat per casualitat aquí, cercant el Jordi Batiste. M’ha fet molta gràcia tant l’original introducció a la reedició del disc com l’anècdota posterior 😀

    i.

  2. Si li digués que sóc de Menàrguens. Però jo i d’altres de la meva quinta vam quintar amb el Rocky i la seva orquestra Diagonal.

    El vam contractar en un antro de vici pi perversió al carrer alcalde costa de Lleida anomenant Scarlet.
    Nits boges i insuperables.
    Gran paio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!