17 de juny de 2005
Sense categoria
0 comentaris

És temps de fer una proposta de consens

Dilluns passat vaig participar en un debat a Catalunya Ràdio sobre la necessitat de la línia d´alta tensió. Em va sorprendre el to relaxat de la discussió. Evidentment no hi va haver temps de parlar de gairebé res i, gràcies a Déu, no hi va haver arguments demagògics. En sortir, en Xavier Llorente, portaveu de la plataforma No a la MAT, em va comentar que el debat sobre la línia havia madurat molt i que ara la demagògia era lluny, essent els arguments sobre problemes més concrets. Hi estic d´acord. Això em va fer reflexionar que, amb el temps que fa que parlem de la línia, ara és temps de proposar coses concretes. I em sembla que hi pot haver una proposta d´ampli consens. (…)

És difícil estendre el debat sobre l´energia a tothom, fer-lo entenedor. És una tasca que he intentat fer en els darrers mesos, no sé si amb l´èxit esperat. Hi va haver una jornada de debat organitzada per Pimec on hi van participar Red Eléctrica Española, Endesa, la plataforma No a la MAT, i la conselleria d´Indústria. El debat va ser molt interessant, amb prou xifres per entendre el problema i fer-se una idea. La sorpresa va ser l´endemà, en veure a la premsa que aquestes xifres i arguments no es feien públics. Explico això per fer evident la dificultat que tenen els periodistes per explicar temes complexos com el de la línia. Divendres passat el mateix delegat de Medi Ambient a Girona, Biel Jover, es queixava que la documentació pel debat sobre el pla d´energia no era suficient, ja que els textos son «complexos i difícils d´entendre». Aquest és el problema. Es vol que tothom tingui una opinió quan els arguments a resoldre necessiten una formació prèvia. Hi ha temes, com la física quàntica, que el debat s´ha de realitzar en l´àmbit científic que toca. I al tema de la línia també li passa una cosa d´aquestes. És evident que la gent pot opinar sobre la necessitat o no de fer servir aparells d´aire condicionat, però no es pot caure a demanar la opinió sobre si la generació d´electricitat ha de ser solar o no, perquè tothom dirà que sí, quan a la realitat generar el 100% de l´energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques és avui una quimera.
Penso que el debat ha de servir sobretot per fer pedagogia sobre el model energètic i sobre l´estalvi d´energia. I ho hem de fer tocant de peus a terra, partint del mateix pla d´energia, que és una bona eina per fer-ho.
Començaré per anomenar els punts bàsics on molts podem estar d´acord per realitzar una proposta de consens.
-Evidenciem la necessitat d´un canvi de model energètic on cal frenar el creixement desmesurat d´energia.
-Estem convençuts que les mesures d´estalvi son fonamentals en aquest canvi de model. Constatem la necessitat de conscienciació i l´ensenyament de la societat.
-Propiciem la generació elèctrica a prop del seu consum, evitant pèrdues en el transport d´electricitat.
-Estem a favor d´afavorir les energies renovables, tant l´eòlica, com la solar fotovoltaica, com la solar tèrmica. Així mateix estem d´acord a afavorir la investigació de noves formes de generació renovable.
-Estem convençuts de la necessitat de millora en la norma d´edificació afavorint l´estalvi energètic.
-Proposem una millora gradual en el traçat de les línies d´alta tensió, traient les línies en desús, racionalitzant les alimentacions i millorant-ne la fiabilitat.
-Quan hi hagi nous traçats de línies estem a favor d´estudiar-ne la necessitat, cercant el traçat més favorable per a l´impacte humà i paisatgístic.
Sobre aquests punts genèrics hi pot haver molta gent que hi estigui d´acord, m´atreviria a dir que tothom. Però hauríem de concretar sobre les comarques de Girona.
-Constatem la necessitat de cobrir la demanda elèctrica a les comarques de Girona.
-Veiem la necessitat d´augment de potència derivada de l´arribada del TGV.
-Veiem la necessitat de transport per evacuar l´energia produïda pels nous parcs eòlics de l´Empordà.
-Veiem la precarietat d´alimentació elèctrica de l´Alt Empordà, alimentada només per un punt.
-Com a conseqüència de produir l´electricitat on hi hagi demanda, constatem la necessitat d´una central de cicle combinat a Girona.
-Si, com a conseqüència de millorar la fiabilitat de la xarxa elèctrica és necessària la interconnexió amb França, volem intervenir en el disseny del traçat, fent-lo el menys agressiu possible amb el paisatge, enterrant el seu pas per les carenes, per zones d´especial interès paisatgístic i per les zones habitades inferiors als 500 metres de distància.
Amb aquests punts, força concrets, tècnicament es pot trobar la millor solució per resoldre el debat que tenim des de fa mesos. Estic segur que és prou ampli per deixar entrada a tothom amb ganes de treballar i resoldre problemes. Evidentment quedaran exclosos els que ideològicament o de mena tendeixin a crear problemes en lloc de resoldre´ls.
Espero que aquest plantejament sigui acceptat i arribem a tancar un debat que ara ja té el perill de tenir un cost en energia humana excessiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!