20 d'abril de 2005
Sense categoria
0 comentaris

La línia de 400 kv

La discussió i l’espectacle que hi ha sobre la línia de 400 kv de  Bescanó a Figueres i més endavant a França, m’encanta. Com ho ha dit algú, estem davant la repetició de la jugada de Bracons. Es crida molt, s’organitzen un munt de manifestacions i al final el projecte tira endavant. (…)


M’agraden els problemes d’energia i des del primer dia he defensat el traçat de la línia que ens equilibra la xarxa. En canvi no estic d’acord amb el túnel de Bracons i molt menys amb l’autovia emmascarada darrera seu.

El que m’ha intrigat més ha estat descobrir els vertaders arguments contra la línia. He arribat a la següent conclusió: Primer pesa molt el fet de que al costat Nord hi ha hagut de fa temps una forta oposició; això ha creat mimetisme. Segon, el fet local; el municipi per on passa la línia s’hi oposa completament. Tercer, les raons de Greenpeace, de no comprar ni col·laborar amb l’energia “bruta” dels francesos, i no aconseguir amb aquesta compra preus d’electricitat més barats perquè van en contra de l’estalvi energètic.

A més hi ha hagut altres arguments, com la proposta ICV de la setmana passada segons la qual per resoldre la manca d’energia del TGV hi col·locaven dues centrals de cicle combinat de 100 Mw. cada una, obviant que això és una potència massa baixa pel rendiment d’una central de cicle combinat i, sobretot, que les centrals de generació també s’aturen per manteniment, moment en el que hauríem d’avisar el TGV que no passi. Ridícul.

Però és que hi ha més. Si es vol impulsar l’energia eòlica a l’Alt Empordà, aquesta energia s’ha d’evacuar per algun lloc, i avui no hi ha línia per fer-ho. Alemanya, país amb el desenvolupament eòlic més gran del mon, país on governa també el partit dels Verds, ha d’incrementar 850 km. de noves línies elèctriques per poder evacuar l’electricitat generada. I aquí ens neguem a acceptar el més petit dels principis d’energia: que les xarxes han de ser el més equilibrades possibles. Aquest argument és el mateix que ens ha de connectar amb França. Una directiva europea, que tant agraden als de Medi Ambient, recomana que almenys un 10% de l’energia d’un país estigui connectada amb un altre per evitar maldecaps i imprevistos.

No entenc què fa gent com en Joan Boada en un partit de govern. Durant el darrer referèndum sobre la constitució europea, que jo no vaig votar, li vaig sentir dir que no entenia com les seus homòlegs verds alemanys defensaven el vot del sí, tot i no estant-hi a favor.

És molt senzill. Ells han entès que ser al govern vol dir ser responsables i deixar la demagògia i els argument ridículs enrera. I anar per feina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!