Energia als habitatges. Microcogeneració


L´energia que es consumeix als habitatges i en els comerços és una xifra important. En aquests sectors de la societat es consumeix un 26,9% de tota l´energia primària a Espanya; per comparar-ho, direm que la indústria en consumeix un 32,5%. L´energia que es consumeix als habitatges i al sector serveis és en forma de calefacció, aire condicionat, enllumenat i accionant petits electrodomèstics. Per fer l´anàlisi més entenedora, hem de dir que més de dues terceres parts del consum domèstic el trobem en tasques de calefacció i aigua calenta sanitària.
Heus aquí doncs que insistim molt a impulsar la proliferació d´aparells electrodomèstics i de bombetes de baix consum, quan la part més important del problema la tenim en la calefacció i l´aigua calenta.
El consum d´energia en calefacció, aire condicionat i aigua calenta té molt a veure amb el disseny de l´habitatge i amb la tecnologia emprada. L´estalvi té a veure, i molt, amb l´aïllament, amb l´orientació de l´habitatge, amb els tancaments, amb els sistemes d´ombra solar, amb el control de la temperatura, amb la tecnologia de la generació de calor o fred, i amb l´ús de tot plegat.
És un error històric no haver aprofitat l´enorme renovació de l´habitatge a Espanya en els darrers 10 anys per millorar l´estalvi energètic. Ha fet falta la directiva comunitària de desembre de 2002 sobre l´eficiència energètica als edificis perquè Espanya elabori el reial decret sobre el Código Técnico de la Edificación el 17 de març de 2006. Massa tard. La renovació d´habitatges ja estava feta. Mal feta.
França, que va posar en marxa el seu codi tècnic l´any 2005, s´ha decidit ara amb la Grenelle pel medi ambient a disminuir dràsticament el consum energètic dels habitatges i del sector terciari. Si tot el sector té un consum de 235 kWh/m2 any de mitjana, es proposa abaixar aquesta xifra fins a 55 kWh/m2 any. Com que França ens queda lluny, he decidit comprovar a casa nostra quins valors tenim. En una casa aïllada d´un enginyer, que té generació de calor i fred amb bomba de calor geotèrmica, he anotat un consum de 100 kWh/m2 any. A casa meva, casa aparellada, abans de canviar una caldera de gas de baix rendiment, he anotat un consum de 125 kWh/m2 any. Ambdues cases tenen l´aïllament acceptable, molt més alt que la mitjana. Imagineu l´esforç que hem de fer per arribar a 55 kWh/m2 any!
La meva sogra m´explica que, quan era petita, a la casa de pagès de l´Abadia, a Espinalba (municipi de Llanars), l´escalfor de la casa venia de les vaques que hi havia a la part inferior de la casa. Era calefacció animal. A l´hivern, quan bufava el vent, la neu s´escolava entre les teules i queia sobre els llits. Als nuclis poblats i a les ciutats les cases s´agrupaven per protegir-les del calor i del fred.
Retornar el sentit comú a la climatització dels habitatges requereix també mirar enrere. És evident que no cal tornar a posar les vaques a la planta baixa per poder escalfar-se. Però sí que hem de tornar enrere amb el model de cases aïllades. No només ocupen territori en excés i dificulten la mobilitat, sinó que també demanen més energia per climatitzar. Els blocs de pisos en aquest aspecte són més racionals.
El codi tècnic resoldrà molts aspectes dels habitatges. Obliga als arquitectes a orientar bé, a pensar en l´aïllament, a pensar en els tancaments de les obertures, a treballar en la insolació de les façanes i a no abusar dels lucernaris. Espero que també els obligui a no dissenyar espais oberts als interiors de les cases i a distribuir els espais sempre tancats. El codi tècnic també obliga a generar l´aigua calenta amb plaques solars.
Els enginyers podem aportar alguna cosa en aquesta direcció, impulsant l´ús de calderes d´alt rendiment i dissenyant el control i la programació dels sistemes de calefacció, per exemple.
Però qui més ha de fer en l´estalvi als habitatges és l´usuari. No serveix de res tenir una regulació fina en grau màxim si l´usuari vol anar conill per tota la casa, quan a fora fa una temperatura de 10 graus sota zero. Recordeu l´anunci de Gas Natural de l´any passat, aquell nen que anava despullat en bicicleta donant voltes pel pis? Això no ho resoldrem fins que el preu dels combustibles tingui un pes més alt en el nostre cistell de la compra.
Els enginyers també podem ajudar a gestionar de manera òptima l´energia. Es tracta de generar la calefacció i l´aire condicionat de forma centralitzada. A Dinamarca i en els altres països nòrdics, és usual trobar un municipi, o un barri, que genera l´aigua calenta per a tothom. S´aprofita aquesta necessitat per generar alhora electricitat. És la cogeneració. Una màquina de combustió interna fa girar un alternador que produeix electricitat. Els gasos resultants de la combustió escalfen aigua per a la calefacció de les cases. La mateixa cosa es pot fer en blocs de pisos; un sistema centralitzat amb microturbines, amb bomba de calor de gas, o amb bomba de calor geotèrmica, pot generar de forma eficient l´escalfor i el fred que es necessita per a les llars. Un sistema de gestió enregistra el consum de cada client. Fa pocs anys ha aparegut una figura imprescindible per possibilitar aquesta acció; és l´empresa de serveis energètics, que dissenya, inverteix i gestiona tot el sistema. Remarco que per fer això és necessari agrupar els habitatges, fugint del model de casa aïllada. Aquest sistema, la microgeneració, és el que s´anomena generació distribuïda. Els amics contraris a la MAT defensen que amb aquests sistemes no fan falta línies de transport d´alta tensió, que tot el sistema elèctric es pot basar en aquesta tecnologia. He insistit en moltes ocasions que això és una utopia. Oblidar la figura de l´operador del sistema elèctric és com dir que per passar el tren sigui obligat que tots ens posem a la dutxa per generar aigua calenta que possibiliti que la turbina s´engegui i produeixi electricitat.
La generació distribuïda amb microgeneració és una tecnologia avançada per estalviar energia. Pretendre que ens resolgui el sistema elèctric és com pensar que les vaques de la meva sogra, la calefacció animal, fessin llum a través de les banyes.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *