De Sants estant

Bloc de Joan Mollà

PER QUÈ ÉS IMPORTANT LA SEGURETAT I PRIVACITAT DE LES NOSTRES COMUNICACIONS

Publicat el 18 de novembre de 2019 per joanmb

En aquest àmbit és ben coneguda la frase “Si un producte és gratuït, això vol dir, normalment, que el producte ets tu”.

Estem acostumats a fer servir navegadors, correus electrònics, xarxes socials, aplicacions… gratuïts. No és sorprenent que les empreses multinacionals que ens els ofereixen estiguin en mans de les principals fortunes del món? Com funciona això?

La resposta és ben senzilla: amb el seu ús, les nostres dades, preferències, gustos, desplaçaments, compres, amistats, etc. les oferim a les empreses corresponents. I això és usat per oferir-nos productes a consumir en funció de les nostres recerques, ubicació, edat i altres. La nostra vida sencera al descobert!

Potser ens plantejarem que no tenim res a amagar. Però no sempre és així: les nostres opinions polítiques, el nostre ritme de vida i totes aquestes dades, no només nostres, sinó de les nostres amistats i familiars també estan en joc. I no podem deixar de pensar que cada vegada sembla que ens acostem més a un món presidit per l’ull d’un “Gran Germà” com va descriure Orwell a “1984”, encara que amb uns anys de retard respecte a les seves previsions. En alguns països com la Xina aquest procés està molt avançat. I això sembla ser un camí bastant irreversible. Només cal pensar en la multitud de càmeres que ho graven tot a la via pública. I l’obligació que tenen determinades empreses, de telefonia i missatgeria, per exemple, de guardar durant un cert temps totes les comunicacions i localitzacions. Si a això hi afegim que, en el nostre cas concret, vivim en un estat que cada vegada tendeix a ser més policíac, és obvi que d’alguna manera hem de mirar de protegir-nos, essent conscients, però, que la protecció 100% segurament no existeix.

Potser ens fa mandra posar-nos en marxa en aquest sentit. Però podem afegir un parell d’arguments més propis de casa nostra: el procés d’alliberament endegat a Catalunya preocupa i molt les autoritats estatals, que no dubten a usar tots els recursos, legals o no, per aturar-ho i, si cal, culpabilitzar a qui els sembli perillós. D’altra banda, pensem que la protecció ha de ser com més massiva millor: si són uns pocs els que es “protegeixen” aquests seran qualificats de “sospitosos” per les clavegueres. I no serveix de res la nostra “protecció personal” si ens comuniquem amb gent que no ha adoptat cap precaució.

Per tant, per seguretat personal i dels nostres familiars, amics i companys de lluita, posem-nos en marxa i fem que ells també s’hi posin. També, a nivell de globalització, per no seguir alimentant les grans corporacions i per dignitat personal en lluita per un món millor que se’ns pot escapar de les mans.

Tinguem molt clar que tractar de fer la nostra revolució amb Gmail, Google, Wasapp i similars és d’un llirisme preocupant! Que és un tema complex? D’acord! Però demanem ajuda, anem a xerrades, consultem experts o a gent mínimament iniciada en aquest tema. Cadascú a la seva mesura. El que no podem és no afrontar el tema. És sorprenent que quasi mig milió de persones estiguem al Tsunami i no haguem fet massivament una migració a mètodes de comunicació més segurs. Així mateix, que un nombre similar d’usuaris no deixem de ser clients de les grans corporacions de l’Ibex i no consumim productes nostrats. És com si anéssim de vacances a Marina d’Or i a fer turisme al Valle de los Caidos

PD) Precisament aquests dies, les tres principals empreses de telefonia rebran de l’Estat una bona quantitat de diners (diners nostres!) per facilitar-li les dades de mobilitat dels seus clients. Amb finalitats “estadístiques”, però a ningú se li escapa que després ho poden utilitzar com vulguin. Per cert, les petites operadores no s’han prestat a aquest negoci…

PD) Si us interessa el tema de la seguretat i confidencialitat, podeu anar al següent enllaç i descarregar-vos un interessant llibre sobre la seguretat en l’entorn dels mòbils. Afortunadament, encara hi ha iniciatives gratuïtes que tracten de protegir-nos! Seguim!

https://www.criptica.org/blog/resistencia-digital/

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.