Publicat el 14 de juny de 2015

Triple frontera

CIMG3090Després de Lorena i Alsàcia, vàrem arribar en una ciutat petita, anomenada  Rörrach a Alemanya. Rörrach se situa molt a prop de la triple frontera d’Alemanya, França i Suïssa. Hi vàrem visitar el museu dels tres països (Dreiländermuseum).

 

Vaig trobar aquest escrit  a la secció lingüística del museu.

CIMG3088

En aquestes zones de tres països -França, Alemanya i Suïssa (regió germanòfona)- actualment la gran majoria de la gent utilitza el francès, l’alemany estàndard i l’alemany suís (no és oficial) respectivament. Però a totes tres províncies històricament es parlaven el dialecte alamànic: l’alsacià (França), el badish (Alemanya) i l’alemany suís (Suïssa).  Malgrat que la triple frontera no existia en l’àmbit lingüístic, els poders l’han posat.

Dos diccionaris: el badish i l’alemany suís.

CIMG3092



  1. no estic d’acord amb el fet que una persona que conegui perfectament la llengua catalana no entengui res de romanx. Es comprensible per aquest senyor. que encara que ha estudiat el català.no pot dominar tant la llengua com un nadiu que a mes parla la llengua d’oc.Els lingüistes de llengües romàniques diuen que el romanx que sap llati entén perfectament el català i a la inversa. Vaig estar a la ciutat de Scuol i en la petita ciutat de Martina i la meva dona que no te cap estudi secundari, parlant amb una senyora que parlava romanx -Ladin es varen entendre perfectament. si jo dic en romanx la seguen frase la entendrà qualsevol català. Eu ( igual que en portuguès jo) eu ais comança d’imprender romanch tot solet a la chasa ( la casa). també influeix de la coneixensa d’altres llengues romaniques doncs jo sense haver estudiat romanes parlant catala m’he entes amb romanesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per joanegrarbre | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent