Antoni Soy

Eunomia

16 de febrer de 2009
0 comentaris

Retorn al passat?

Aquest darrer dissabte, 14 de febrer de 2009, el Dossier Econòmic m’ha publicat aquest article.


Com en la esplèndida pel·lícula de Jacques Tourneur, “Out of the Past”, a l’estat espanyol, davant de la crisi actual, sembla que estem fent un retorn al passat. Tant pel que fa a la diagnosi de la crisi com a les possibles solucions per a sortir-ne. Però en unes circumstàncies que son totalment diferents.

A la crisi de 1973 a l’estat espanyol es va pensar que seria passatgera, de la que se sortiria aviat. Per tant, mentre que a la gran majoria dels altres països afectats es prenien mesures a curt termini per a sortir-ne, així com d’altres més estructurals per a fer front al futur, el govern estatal va pensar que no calia fer res, només esperar que la crisi passés ràpidament i es tornés a la dinàmica de creixement anterior. Ara l’actitud del govern espanyol, i d’alguns governs autonòmics, davant de la crisi, sens dubte més global i probablement molt més greu que la de 1973, és semblant: des de el no reconeixement de la seva existència a una excessiva passivitat i conformisme un cop ha estat reconeguda com a tal.

I el mateix podem dir en relació a les mesures per a sortir de la crisi. El 1973 l’error en la diagnosi va anar acompanyada de la passivitat per a lluitar-hi. A més de pensar que la crisi seria passatgera, també es va considerar que no calia fer gaire res doncs en el moment que els altres països desenvolupats en sortissin, especialment els europeus, l’augment de la demanda exterior faria de motor del creixement de l’economia espanyola. No es van prendre les mesures que calien per a sortir de la crisi a curt termini, ni tampoc les mesures estructurals necessàries per a assegurar una economia més competitiva de cara al futur. Crec que avui s’està caient de nou en els mateixos errors que en el passat. I només hem de comparar el que estan fent molts dels altres països desenvolupats, especialment els EEUU i els europeus, i el que no s’està fent a l’estat espanyol.

A la crisi de 1973 la situació es va anar deteriorant a curt termini i no es van prendre les mesures estructurals necessàries pel futur. Per això el 1977 la situació estava ja tant deteriorada que es van fer necessaris els anomenats “Pactes de la Moncloa” per a millorar els desequilibris existents i per a plantejar algunes reformes estructurals imprescindibles. Ara de nou sorgeixen veus demanant lideratge i consens per a fer front a la situació a curt termini i preparar-se per a fer un salt cap a una economia més competitiva a mig i llarg termini. Un lideratge i un consens adequats a la situació actual. Però el govern de l’estat i també alguns autonòmics, no semblen estar en aquesta onda, que avui sembla totalment necessària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!