Antoni Soy

Eunomia

20 de setembre de 2009
0 comentaris

L’èxit d’Arenys de Munt


La consulta d’Arenys de Munt és un exemple d’èxit. I ho és perquè parteix de la simplicitat democràtica que la gran majoria entén: anar a dipositar una papereta en una urna per a contestar una pregunta clara. En democràcia no hi ha cap gest polític més important. No hi ha res com la força simbòlica de les urnes.

La consulta d’Arenys de Munt ha estat també una demostració de civisme i de l’exercici a l’àmbit local del dret a decidir. La consulta es va celebrar amb absoluta normalitat democràtica malgrat les provocacions i l’actitud intimidadora del govern i de la judicatura espanyols, els quals, contràriament al que proclamen, no semblen acceptar certes idees encara que s’expressin democràticament i pacífica. Tot i no tenir caràcter vinculant, la celebració de consultes d’aquest tipus té un valor didàctic indiscutible, en normalitza la seva celebració i contribueix a fer pedagogia i a legitimar el dret a decidir entre l’opinió pública. Al mateix temps, posa de manifest la voluntat creixent de decidir i de defensar la independència de Catalunya per part de sectors cada cop més amplis de la ciutadania.

 

Tanmateix, l’independentisme polític que representa ERC és una oferta complexa. Ni fàcil, ni senzilla. La independència arribarà per la via institucional o no arribarà, perquè la democràcia avui és sinònim de política i aquesta és sinònim d’institucions democràtiques. I aquestes institucions són complexes. Aquest és el gran èxit i el gran mèrit d’Arenys de Munt: partir de la simplicitat democràtica de les urnes. Ara hem de ser capaços de passar d’aquesta simplicitat a la complexitat institucional de la forma més adequada per a arribar a la independència.

 

En aquest sentit, aquestes consultes populars són una eina i no una finalitat en si mateixes. I qui no ho entengui així, els que pensin que els països catalans poden accedir a la independència d’una forma simple, per més atractiva i simpàtica que sigui, no tindria en compte la necessària acció política complexa que farà falta per a arribar-hi.

 

Per tant, les consultes populars tindrà sentit organitzar-les quan hi hagi condicions especialment favorables per a fer-ho, com en el cas d’Arenys de Munt. Es necessita, en primer lloc, la màxima implicació de la societat civil en la seva organització. A més, cal un consens bàsic entre totes les principals forces polítiques que sigui possible, així com la complicitat activa dels ajuntaments. També seria convenient que el municipalisme favorable a l’exercici del dret a decidir, que s’agrupa a l’entorn de Decidim.cat, jugui un paper central en la dinamització de les consultes. Fer-ho d’una altra forma podria ser contraproduent i frustrant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!