8 de juliol de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Maneres d’independitzar-se

Aquest cap de setmana hi ha hagut intercanvis d’opinions entre els partits sobiranistes sobre la manera com pot (o no) independitzar-se Catalunya. Aquestes són algunes de les fórmules vistes a Europa l’últim quart de segle.

PROCLAMACIÓ UNILATERAL

Kóssovo es va declarar independent sense pactar-ho amb Sèrbia el 2008. Es van convocar unes eleccions, i el Parlament que va sortir de les urnes va declarar la seva plena sobirania. Els Estats Units i la majoria de països de la Unió Europea van reconèixer la proclamació, i en canvi s’hi van oposar, entre els casos més significatius, Espanya, Rússia i Sèrbia. Posteriorment la justícia internacional va avalar el procés.

REFERÈNDUM AMB EXIGÈNCIES DE MAJORIA QUALIFICADA

2 anys abans que Kossovo, el 2006 Montenegro s’havia independitzat de Sèrbia en un referèndum on Europa va imposar una doble condició; el sí havia de superar el 55% dels vots, i la participació havia de ser superior al 50%. Totes dues barreres es van superar, la dels vots afirmatius pels pèls, i el món va reconèixer el nou estat.

DISSOLUCIÓ ACORDADA D’UN ESTAT

Abans de Montenegro, l’anterior precedent europeu era el txecoslovac, que a través del divorci de vellut va donar pas a les repúbliques Txeca i Eslovaca. En aquell cas tampoc hi va haver referèndum; les eleccions legislatives van donar la victòria als independentistes eslovacs, que van pactar la secessió amb les autoritats txeques.

REFERÈNDUM NO RECONEGUT, PROCLAMACIÓ D’INDEPENDÈNCIA I GUERRA LLAMPEC

El 1991 Eslovènia es va declarar independent de forma unilateral, i amb l’oposició de la Unió Europea, de la qual avui forma part, i dels Estats Units. Sèrbia no havia acceptat les consultes que havia fet Eslovènia prèviament, i va reaccionar a la proclamació d’independència amb una agressió de l’exèrcit iugoslau. Davant d’allò, el món va acceptar la decisió de Liubliana.

CROÀCIA I BÒSNIA: MATEIXA VIA, DIFERENT CAMÍ

A diferència d’Eslovènia, a Croàcia i Bòsnia les declaracions d’independència van derivar en una guerra ètnica amb Sèrbia, d’una banda, i entre bosnians i croats, de l’altra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!