Perdre una paga extra, o que et baixin el sou un 7%

Un any més, els treballadors públics catalans es quedaran sense una paga extra. Un pagament que, dit així, paga extra, sembla que sigui un regal, però que no és res més que el fruit de dividir el sou anual en 14 pagues, enlloc de les 12 que correspondrien per cada mes de l’any.

La idea a Espanya la va importar el dictador Francisco Franco després de la Guerra Civil espanyola. Desconfiant que la població fos capaç d’administrar-se per ella mateixa, es va establir un sistema de 16 pagues anuals. L’objectiu era evitar el malestar social davant despeses extraordinàries. Cada 3 mesos els treballadors cobrarien doble. I clar, les dates d’aquesta alegria no es van escollir a l’atzar.

El 18 de juliol, coincidint amb l’alçament feixista, la gent cobrava doble per encarar l’estiu amb la butxaca plena. A l’octubre, per encarar el curs escolar, passava el mateix. I per Nadal, perquè les festes religioses s’havien de poder celebrar amb garanties, argument que també va valdre per la paga de setmana santa.

A partir del 1978, l’estatut dels treballadors va mantenir dues d’aquestes pagues dobles, com de fet passa a molts països europeus. Per això la majoria d’empleats catalans cobren 14 pagues: un sou cada mes, i paga doble el juliol i per Nadal. Els treballadors públics, però, tornaran a perdre aquest any una d’aquestes pagues. No és que els prenguin un regal. És que els retallen el sou un 7%.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.