14 de gener de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Escletxes a la legalitat espanyola per poder exercir el dret a l’autodeterminació

Els partits espanyols aposten per aturar la cursa sobiranista de Catalunya a cop de Constitució. Dins la carta magna espanyola, però, hi ha alguns articles que poden ser útils per poder exercir legalment el dret de decidir. La Constitució, en el seus articles 93, 94, 95 i 96, afirma que l’estat espanyol ha de complir els tractats internacionals que té firmats. Això inclou, lògicament, la carta de les Nacions Unides, que reconeix el dret a l’autodeterinació com un principi fonamental dels drets humans en el seu primer article.

Concretament, l’ONU es proposa fomentar relacions d’amistat entre les nacions basant-se en el respecte del principi de la igualtat de drets i el de l’autodeterminació dels pobles. Espanya és signant d’aquesta carta i, per tant, d’aquest dret.

Fins el 2010, les veus anticonsulta s’esforçaven a restringir l’autodeterminació dels pobles dins del procés de descolonització posterior a la Segona Guerra Mundial. Una interpretació que, convé recordar-ho, el Tribunal Internacional de Justícia va tombar quan va reconèixer que Kosovo tenia dret a independitzar-se unilateralment de Sèrbia encara que Belgrad no avalés el procés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!