19 de novembre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

A qui votar

Els dies que queden fins el 25N la majoria de partits demanaran el suport de la població apel·lant al vot útil. Un concepte poc concret que pot canviar d’un elector a un altre. Vet aquí una possible classificació del vot útil en funció de les simpaties de cada ciutadà (i a partir de les últimes enquestes publicades, clar).

Barcelona

És on el concepte de vot útil té menys sentit perquè es reparteixen molts diputats (85). Per això les explicacions són més àmplies que a la resta de circumscripcions; hi ha molts més matisos, més lluites a més d’una banda. En tot cas, a Barcelona la correlació percentatge de vots/diputats és força exacta per tothom que superi la barrera del 3%. Per tant:

Vull fer vot útil independentista

Hauria de ser per Esquerra o la CUP; m’explico. En el cas d’Esquerra, està lleugerament per sota del PSC i el PP en intenció de vot segons les enquestes. Superar alguna o les dues formacions implicaria directament un o dos diputats més, per la llei d’Hondt. La diferència entre treure el 12% dels vots o el 13% podria ser de fins a 3 diputats, i a més en lluita amb socialistes i populars. O sigui, guanyant diputats independentistes restant-ne d’unionistes.

En el cas de la CUP s’està barallant per superar la barrera del 3%. Si ho fan, obtindran d’entrada com a mínim 2 diputats. O sigui, pocs vots poden implicar dos diputats independentistes de més o de menys. Un el restaria a CiU segur, i l’altre és més complicat de predir. El mateix argument valdria per SI, però per ells sembla que el 3% dels vots quedarà més lluny.

Cal notar que en els dos casos el vot útil independentista és per una formació d’esquerres. A qui això li molesti pot dubtar entre CiU o SI. Donant per fet que els solidaris quedaran fora, l’opció és CiU.

Vull fer vot útil unionista

Val el mateix argument donat per votar ERC des de la perspectiva independentista, però a l’inrevés. Per tant, qui voti sobretot en clau antisobiranista ho ha de fer pel PSC o pel PP a Barcelona, depenent de la seva preferència dreta/esquerra. A qui això no li preocupi, i pensi només en clau antisobiranista, el més lògic és votar PP perquè és qui ja va per davant, i per tant a l’hora de fer quocients per repartir diputats és qui es pot endur l’últim diputat en joc.

Votar Ciutadans té menys lògica perquè ja creix prou com per no patir a l’hora de superar la barrera del 3%, i en canvi ICV li queda massa lluny per restar-li un diputat. Si entrés la CUP, en canvi, sí que té sentit votar Ciutadans per impedir que els independentistes els restin un diputat. En aquest cas la lluita podria ser de pocs centenars de vots.

Vull fer vot útil d’esquerres

El PSC o Esquerra, per intentar que quedin com a segona força i, per tant, es vegin afavorits en el repartiment d’escons. ICV queda en territori de ningú, i per tant uns vots de més o de menys pels ecosocialistes a Barcelona no decantaran res. Hi ha una opció independentista i una d’unionista, i per tant cadascú pot triar també pensant en aquest factor.

Vull fer vot útil de dretes

El PP, per intentar que quedi segona força i, per tant, es vegi afavorit en el repartiment d’escons. CiU guanyarà amb molta comoditat, i per tant els seus diputats seran molt proporcionals al seu tant per cent de vots. Hi ha una opció nítidament unionista i una altra de més sobiranista, i per tant cadascú pot triar també pensant en aquest factor.


Tarragona

Reparteix un diputat més que Girona (18) i per tant el vot útil ja comença a tenir molt sentit

Vull fer vot útil independentista

Vota Esquerra, per intentar aconseguir/consolidar el segon diputat. A més, SI i la CUP no entraran.

Vull fer vot útil unionista

Ciutadans, per assegurar que la formació assoleix diputat en aquesta circumscripció.

Vull fer vot útil d’esquerres

Esquerra, per obtenir/consolidar el segon diputat. O ICV, que també pot aspirar al segon diputat en aquesta circumscripció.

Vull fer vot útil de dretes

PP, que té opcions de ser segona força.

Girona

Els 17 escons que reparteix provoquen desajustaments importants entre percentatge de vots i d’escons que es reparteixen.

Vull fer vot útil independentista

Ha de ser per Esquerra, que quedant com a segona força a la circumscripció quedaria sobrerepresentada en nombre de diputats. La CUP i SI ho tenen molt difícil per entrar (haurien d’arribar al 4,5% dels vots com a mínim).

Vull fer vot útil unionista

L’opció és el PSC, per consolidar el segon diputat, que a més es restaria a Esquerra. La lògica també podria valdre pel PP si puja molt. En canvi, Ciutadans no pot entrar.

Vull fer vot útil d’esquerres

Esquerra i el PP es poden disputar un escó, i també ho poden fer el PSC i CiU. Per tant l’elector que vol votar esquerres ha de decidir si li “molesta” més CiU (ha de votar el PSC) o el PP (ha de votar Esquerra). No val la pena votar ICV perquè està en terra de ningú, amb un diputat segur però lluny del segon.

Vull fer vot útil de dretes

CiU o el PP, depenent de si a l’elector li molesta més el PSC (ha de votar CiU) o Esquerra (ha de votar el PP).

Lleida

El concepte de vot útil també té molt sentit, perquè només dóna 15 diputats.

Vull fer vot útil independentista

És un concepte que a Lleida no existeix. Esquerra sembla lluny del tercer diputat, però té el segon molt segur. La CUP i SI no entraran. Per tant, l’opció més lògica seria CiU, que lluita per endur-se l’últim diputat de la demarcació. Però això només serveix per qui inclogui els nacionalistes entre les formacions independentistes.

Vull fer vot útil unionista

L’opció és el PSC, per intentar assolir el segon diputat, probablement en detriment de CiU. El PP sembla clar que n’obtindrà 2, i Ciutadans no entraria.

Vull fer vot útil d’esquerres

ICV, per assegurar que entra. O el PSC, pel mateix raonament pel qual s’ha d’endur el vot útil unionista.

Vull fer vot útil de dretes

CiU, per assegurar-se de quedar-se amb l’últim diputat en disputa.

// <![CDATA[

// ]]>

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!