8 de novembre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

El vot exterior: quin pes té a Catalunya?

Un dels temes que han marcat la precampanya de cara el 25N ha estat la polèmica al voltant de les queixes dels catalans residents a l’estranger, que s’han trobat moltes traves a l’hora de poder exercir el seu dret a vot. Més enllà del dèficit democràtic que això representa, però, quin és el pes d’aquests electors en el mapa polític català? Mirant les quatre últimes eleccions al Parlament, la resposta és que irrellevant.

Eleccions Parlament 1999

El PSC va assolir un 37,85% dels vots generals (en coalició amb ICV a Girona, Lleida i Tarragona) i va superar així lleugerament el percentatge de suports de CiU. A l’escrutini del vot exterior, en canvi, va guanyar la federació nacionalista per més d’un punt. I pel que fa a la resta de partits, el PP va obtenir millor resultats a l’exterior, ICV (a Barcelona) els mateixos i Esquerra es va veure perjudicada pel vot exterior. En cap cas, però, el vot exterior va tenir cap efecte sobre l’assignació definitiva d’escons.

Eleccions Parlament 2003

CiU es va imposar clarament en el vot exterior, recollint-ne més del 33%, i millorant el seu resultat general. En canvi, el PSC es va quedar amb el 27%, 3 punts menys de l’aconseguit en l’escrutini complet. ICV i Esquerra van quedar infrarepresentades en el vot exterior, i en canvi el PP va tornar a millorar resultats gràcies a aquest escrutini. Altre cop, però, el vot exterior no va modificar res.

Eleccions Parlament 2006

Tres quarts del mateix: CiU i PSC van encapçalar el vot exterior en percentatges similars als de l’escrutini general; el PP va millorar resultats gràcies al vot exterior; i Esquerra i Iniciativa van treure pitjors resultats entre els catalans residents a l’estranger.

Eleccions Parlament 2010

Va ser el cop que les diferències van ser més grans. CiU va guanyar les eleccions amb un 38% dels vots, seguida de molt lluny del PSC, amb un 18% dels sufragis. En canvi, a l’escrutini exterior es van imposar els socialistes (27%) per davant dels nacionalistes (26%). Iniciativa i el PP estar sobrerepresentats entre el vot exterior, on també es va mostrar forta Solidaritat. En canvi, Esquerra i Ciutadans van patir l’efecte contrari. Malgrat aquestes diferències, altre cop el vot exterior va deixar les coses com estaven.

// <![CDATA[

// ]]>

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!