29 d'octubre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Falten 4 setmanes per les eleccions. La graella de sortida.

D’aquí 28 dies exactes hi ha convocades eleccions al Parlament de Catalunya. Uns comicis especials que han provocat, amb molta més intensitat que altres vegades, que diversos mitjans de comunicació hagin encarregat estudis per mirar de pronosticar els resultats que dictaran les urnes d’aquí quatre setmanes. Amb una mostra demoscòpica tan gran, buscar els punts en comú de les diverses enquestes permet configurar una graella de sortida que hauria de ser força exacte. Tot, clar, mentre no arribem al 25-N.

Convergència i Unió: capitalitza el gir sobiranista

D’on ve: a l’estiu les polítiques d’austeritat de la formació nacionalista van provocar que alguna enquesta els fes perdre fins a 7 diputats, baixant a 55.

On és: l’agenda sobiranista d’Artur Mas fa que ara mateix totes les enquestes coincideixin a assenyalar un augment de diputats per a CiU, que es mouria en una forquilla d’entre 64 i 69 diputats. Només La Razón pronostica una baixada dels nacionalistes fins els 58 diputats.

On va: les enquestes detecten una tendència a l’alça, però amb dificultats per assolir els 68 escons de la majoria absoluta, que només els va donar La Vanguardia a mitjans d’octubre.

Resultat més pronosticat: entre 64 i 65 diputats, cosa que suposaria avançar entre 2 i 3 escons.

 

Partit dels Socialistes: buscant el terra electoral

D’on ve: des de les eleccions del 2006 totes les enquestes han assenyalat una caiguda sostinguda dels socialistes, que van obtenir 28 escons el 2010. Uns resultats que, des de llavors, cap estudi demoscòpic ha millorat.

On és: ara mateix es mouria probablement entre els 20 i els 23 diputats. Tot i això, a cada enquesta que es publica, els seus resultats empitjoren. És l’únic partit que perd vots cap a totes direccions; CiU, ICV, ERC, PP i C’s es nodreixen de la sagnia socialista.

On va: les enquestes preveuen que la campanya es farà llarga per al PSC. La gran pregunta és qui és el seu terra electoral. De moment, el pronòstic més catastrofista parla de 18 diputats.

Resultat més pronosticat: entre 20 i 21 diputats, o sigui, perdre’n 7 o 8.

 

Partit Popular: el bastió espanyolista

D’on ve: fins fa poc, la majoria d’enquestes els donaven mals resultats, perquè acusaven les retallades del govern Rajoy. Algun sondatge els va fer baixar fins els 13 diputats.

On és: aquelles perspectives ja són passat, i l’oposició del PP a la independència els ha fet recuperar posicions. Ara mateix, la majoria d’enquestes preveuen una repetició dels resultats del 2010.

On va: després d’una embranzida inicial destacable, on va tocar sostre amb 20 diputats, ara les seves possibilitats s’han estabilitzat. Han de tapar la fuga de vots a Ciutadans per créixer.

Resultat més pronosticat: 17 diputats, un menys que ara.

 

Esquerra Republicana de Catalunya: recuperant el terreny perdut

D’on ve: els resultats del 2010 van ser una autèntica patacada per Esquerra. Des de llavors, i a mesura que el partit s’anava renovant, les enquestes han anat pronosticant una lenta recuperació.

On és: podria enfilar-se fins als 16 diputats, però el seu líder, Oriol Junqueras, vol més que això; aspira a ser segona força al Parlament. No ho podrà aconseguir sense recuperar els votants que li marxen cap a CiU.

On va: la seva tendència a l’alça xoca amb la barrera dels 16-17 diputats. El que fa dos anys hagués estat un retrocés assumible, ara semblaria una recuperació que es queda a mig camí.

Resultat més pronosticat: 15-16 escons.

 

Iniciativa per Catalunya-Verds-Esquerra Unida i Alternativa: l’esquerra que puja

D’on ve: la seva oposició a les retallades l’havien fet créixer fins als 14 diputats.

On és: la majoria d’enquestes situen els ecosocialistes amb 12 diputats. Serien els mateixos resultats que el 2006. Però sembla poc per ICV-EuiA just quan el PSC s’enfonsa.

On va: lluita per fer-se amb els votants descontents del PSC, però es troba que la majoria d’aquests electors se’n van a CiU. Una situació que s’encalla en el temps, i que no els permet saltar dels 12 diputats.

Resultat més pronosticat: 12, i de fet gairebé per unanimitat.

 

Ciutadans: creix a l’ombra

D’on ve: a diferència dels mesos previs a les eleccions del 2010, ara cap enquesta preveu la seva sortida del Parlament. Això els dóna tranquil·litat.

On és: de moment creixeria, a costa tant del PSC com del PP. Algunes enquestes els donen fins a 6 diputats.

On va: cap al grup parlamentari propi, si consolida la forquilla ambiciosa dels 5-6 diputats.

Resultat més pronosticat: 3, però en les enquestes més antigues. Les noves parlen d’entre 4 i 5 diputats.

 

Solidaritat Catalana per la independència: gasosa esbravada

D’on ve: després de l’èxit que els va suposar entrar al Parlament, la majoria d’enquestes van començar a detectar una pèrdua de vots dels independentistes.

On és: ara mateix, fora del Parlament. Només dues de les enquestes publicades les últimes setmanes els garantien la representació.

On va: té molta feina per endavant si vol superar la barrera electoral del 3%. El seu principal problema és la fuga d’antics electors cap a CiU.

Resultat més pronosticat: 0-2 diputats.


CUP: sense temps

D’on ve: després dels èxits al món municipal, ara vol provar sort al Parlament, opció que ja es va plantejar el 2010, tot i que finalment es va desestimar.

On és: l’avançament electoral no li ha fet cap favor, perquè la candidatura necessitaria més temps del que tindrà per explicar el seu projecte. De les poques enqueste que l’han tingut en compte, cap li ha donat representació.

On va: acaba d’engegar motors, per tant és complicat saber el seu potencial real. Ara mateix, però, està fora del Parlament. Per entrar, necessita uns 75.000 vots a Barcelona, o 15.000 a Girona. Respecte les municipals del 2011, són 7.000 vots més a Girona, i 30.000 més a Barcelona.

Resultat més pronosticat: 0 diputats.

Parlament 2012: el mateix, però diferent

CiU: 65 diputats

PSC: 21 diputats

PP: 17 diputats

ERC: 15 diputats

ICV: 12 diputats

C’s: 5 diputats

//

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!