22 d'octubre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

El Parlament basc està bloquejat.

Sempre torna a ser dilluns, i avui Euskadi es desperta amb un escenari més legítim que el d’ahir, però més difícil de governar. Aritmèticament hi ha ben poques possibilitats d’aliances, però és que políticament encara n’hi ha menys.

PNB i EH Bildu podrien governar junts, però a Euskadi, com a Catalunya, els pactes nacionalistes no s’acaben de concretar mai (a no ser que siguin nacionalistes espanyols, clar. De què si no Patxi López havia de ser lehendakari).

També superen la majoria absoluta PNB i PSE, però perquè el pacte es concretés s’haurien de curar ferides recents molt de pressa. Tot i que EH Bildu ha denunciat en campanya que l’acord de govern estava fet, una aliança de nacionalistes i socialistes significaria oblidar el que ha estat l’última legislatura. Precisament un tot s’hi val socialista per treure el PNB del poder.

I aquí s’acaben les possibilitats del PNB, que no arriba a sumar amb el PP. Per un diputat, Urkullu no podrà apel·lar a la geomatria variable per acabar tancant tot el programa econòmic amb els populars. Una no suma que pot ser clau.

Davant les dificultats del PNB per forjar una majoria sòlida, algú (EH Bildu) podria aspirar a treure’ls la lehendekaritza. L’única possibilitat dels abertzales, però, passaria per aliar-se amb el PSE. Una hipòtesi senzillament ridícula.

I a partir d’aquí, parlament bloquejat. De fet, molt més bloquejat del que sembla. Donem per fet que passa el més factible: el PNB decideix governar en minoria. Com ho poden fer? No és tan fàcil.

Tal com ha quedat el Parlament, la suma de PSE, PP i UPyD iguala els diputats del PNB. Això és importantíssim.

Si cal governar amb una majoria simple de 27 diputats, només n’hi poden haver 26 votant en contra. Per tant, calen com a mínim 22 abstencions a cada votació. I 22 diputats requereixen obligatòriament més d’un partit. O sigui, el PNB per tirar endavant una votació haurà d’aconseguir o bé que PSE i PP s’abstinguin, o bé que ho faci EH Bildu i algú més. Qui, quan ningú s’atreveix a fer-se la foto al costat dels abertzales?

La foto és molt complicada, i té a veure amb el repartiment d’escons per províncies, que sobrerepresenta al Parlament les forces espanyolistes. Si no hi ha pacte de legislatura, el Parlament quedarà encallat una vegada i una altra. El partit majoritari no podrà governar, ni l’oposició plantejar una alternativa. I això podria començar a veure’s al mateix debat d’investidura…

On l’horitzó està molt més clar és a Galícia, on el PP ha guanyat per incompareixença dels socialistes. La suma d’Anova-EU amb el BNG supera amb escreix els vots del PSdG. Davant d’això, Beiras ha d’abanderar l’oposició, una mica a l’estil Mònica Oltra al País Valencià. I a esperar que, al final, sempre guanyin els bons.


//

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!