ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Transvasaments de vots

Si continuen les tendències actuals, quins seràn els vots dels partits polítics catalans d’aquí a n mesos?

He partit dels resultats de les últimes eleccions, he agafat els transvasaments de vots entre partits que donen les enquestes del CEO i del Periodico. He considerat que el nivell d’abstenció es mantindria. El pas d’indecisos/abstenció a vot, l’he fet segons les noves proporcions que donaven els progressius transvasaments de vot. Ho he projectat tot en el temps agafant com a unitat els mesos transcorreguts.
El model no té present l’anàlisi de què porta l’individu a pendre la decisió de vot, és només una projecció (millorable!!) a partir del que s’ha esdevingut a nivell de sistema social. Queda pendent, doncs, aquest apropament a l’individu i l’estudi de si es mantindran les tendències.

Podeu consultar i experimentar amb el model que en resulta anant a l’enllaç: projecció futura de vot

Si juguem amb el pas del temps (18, 24, 30, 36 mesos transcorreguts des de les últimes eleccions) i les tendències actuals, observem algunes coses:

a) Les proporcions entre unionistes i independentistes no es modifiquen substancialment, amb un lleuger increment de l’independentisme. Els canvis tenen lloc dintre dels blocs respectius.
b) La primera força del bloc independentista (CUP, ICV(?), ERC, CiU) és ERC, la segona CiU i després la CUP que tendeix a avançar a ICV.
c) La primera força del bloc unionista (PP, Cs, PSC) és Cs (que tendeix a convertir-se en el segon partit més votat, per davant de CiU), PSC i PP cauen espectacularment, especialment el PP.  1. Són federalistes i no vol que la pregunta “se centri en la independència”(elPeriódico del diumenge). Compte amb els llops unionistes que fins ara s’han pogut amagar sota la pell del dret a decidir. No admetem cap de les fórmules que proposen per a la pregunta: farien inservible el referèndum, que és el que volen. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent