ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Tendències quantitatives de l’encreuament dels eixos social i identitari

Seria interessant un estudi de com evolucionen en el temps els aplecs resultants de l’encreuament dels dos eixos, identitari i social.

Heus aquí l’evolució del pes de cada aplec en percentatge sobre el total:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podem a  continuació estudiar la tendència. Primer de tot, amb les rectes de regressió, donant el pendent de les rectes resultants. Ho tenim al quadre del costat. La xifra representa l’increment a cada pas. L’aplec que presenta els increments més gran és CTxEM (només català, d’esquerra moderada), després MgxNS (tant espanyol com català, no ho sap). Hi ha un desplaçament de només espanyol a Mig espanyol, amb baixada de l’esquerra; i de més català a només català, excepte CMxER (més català d’esquerra radical), amb pujada de l’esquerra.
Ara bé, si considerem cada aplec com un dipòsit (d’aigua) que es buida a una determinada taxa, no ens serviria la recta de regressió, perquè en buidar-se disminueix el cabal i no hi ha un increment o disminució constant. És més adequada la regressió exponencial. En el full de càlcul:
La regressió exponencial segueix l’equació y=b*exp(a*x), que es transforma en ln(y)=ln(b)+a*x .
a = PENDENT(LN(Dades_Y);Dades_X)
b=EXP(INTERCEPCIO(LN(dades_Y);(dades_X))

que aplicat a la taula donarà:


La primera columna ens dóna el valor de «a» en l’equació de regressió, valor que ens porta en la segona columna al  % d’increment/disminució a cada pas. La següent columna ens dóna el valor de partida i l’última columna el valor previst per al proper baròmetre que sortirà el quart trimestre.
Encara MgxCN resulta l’aplec majoritari, però seguit de prop de CTxEM que tendeix a ser el majoritari, ja que MgxCN té una taxa de creixement negativa (-0,56%) i CTxEM té una taxa de creixement positiva (6,10%). MgxNS, CMxER són qui més creixen en percentatge, però lluny en valors absoluts dels dos aplecs anteriors. (Tot plegat ens porta a una estructura de dinàmica de sistemes que caldrà perfeccionar).



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent