ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Són compatibles els partits polítics amb la democràcia?

O també, és possible la democràcia, el govern del poble?

L’actual sistema de partits polítics es dóna en el marc d’un determinat sistema polític en el qual, segons Schumpeter “d’acord amb el criteri que hem adoptat, la democràcia no significa ni pot significar que el poble efectivament governa, en cap dels sentits clars de les expressions «poble» i «governar». La democràcia [en el nostre sistema polític] significa només que el poble té l’oportunitat d’acceptar o rebutjar els homes que l’han de governar (…) es tracta del govern del polític”.

El sistema en què vivim no és una democràcia, sinó més aviat un sistema de mercat polític (que es fa anomenar democràcia) amb empreses polítiques (que es fan anomenar partits polítics). Una vegada aconseguit el poder en el mercat del vot, per què el polític l’ha de voler compartir amb el poble?.

Imaginem ara una democràcia, un sistema polític que fa realment efectiu el govern del poble; hi caben els partits polítics?. Depèn del model de democràcia. Resulta clar, pel que hem dit, que no hi caben les empreses polítiques que usurpen ‘legalment’ el govern del poble (la democràcia).

Els partits hi cabrien en un model de democràcia indirecta com el proposat per la filosofia de la democràcia del segle XVIII, on el poble decideix per si mateix les qüestions en litigi, a través de l’elecció dels individus que han de realitzar la voluntat del poble.

Tanmateix al segle XXI, amb Internet i la tecnologia disponible; no són possibles models de democràcia directa? no hi ha mecanismes més fiables i eficients per escollir aquells que han de portar a terme les decisions del poble, que mecanismes propis del segle XVIII?.

El que resulta clar és que actualment apareix cada vegada amb més força en el centre del debat la discussió i concreció, sobretot la concreció d’aquests models de democràcia directa que redefiniran radicalment el paper dels partits polítics.



  1. Vostè escriu: “Tanmateix al segle XXI, amb Internet i la tecnologia disponible; no són possibles models de democràcia directa? no hi ha mecanismes més fiables i eficients per escollir aquells que han de portar a terme les decisions del poble, que mecanismes propis del segle XVIII?”.

    Personalment, no sóc favorable a la democràcia anomenada digital. Més que res per no tenir control sobre les dades que circulen per Internet, no controlar als que tenen aquestes dades, manca de fiabilitat envers els resultats i la imposició d’utilitzar per part dels ciuyatadans d’una eina com és l’ordinador (que no tothom el té, i molt menys no tots utilitzen Internet).

    A Suïssa, crec que no fan servir tan “sotisficat” i modern sistema, i ben bé els hi va això de la democràcia directa (malgrat molts partitocràtics).

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent