ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

PRONÒSTIC PEL 14F

Intentarem fer un pronòstic explicant la cuineta. Resultats que intentarem coure amb una certa objectivitat explicada.

Utilitzem el programa: eleccions01
Heus aquí la taula que ara explicarem:


La primera columna són els resultats, per als diversos grups, del 21D sobre el cens.
La segona columna el record de vot, segons l’última enquesta del CEO.
La tercera columna la intenció de vot, segons l’última enquesta del CEO.
Ara, per obtenir les altres columnes, hem de cuinar:
«Partim de la intenció directa de vot. Fem una primera elaboració a partir de la relació entre el vot real del 21D i el vot recordat per aquestes eleccions.
Es tracta de considerar quina part de la proporció entre record i real del 21D es mantindrà pel 14F. Per exemple, pel PPC, si es manté tota la proporció, haurem de multiplicar 1,35 x 3,34/0,98. En el programa ho controleu, pels diversos grups, a través de les barres lliscants «desRecord_XXX» que apliquen el % que es manté de la proporció.
Fet això per tots els grups i sumat, resulta, fins a 100, el percentatge d’individus que no tenen decidida la seva participació, els indecisos, que ronda el 50%.
Aquests indecisos el programa els aplega segons els valors de la variable identitat: No ho sé (NS), espanyol total (ES), mig espanyol (EM), mig català (CM), català (CT).
Ara fem la segona elaboració, amb les barres lliscants «PartIndecis_identXX» triem la participació d’aquests aplecs d’indecisos. Llavors el programa reparteix els estocs obtinguts segons la intenció de vot als diversos grups que ens dona l’enquesta del CEO en cada un d’aquest aplecs. El resultat és un repartiment d’indecisos que se sumen al vot amb ocult anterior. Amb això obtenim el % de participació i els percentatges de vot als grups sobre els cens, Després, obtenim els percentatges de vot dels grups sobre la participació. Finalment, els percentatges per l’independentisme i l’unionisme (els comuns es consideren unionistes).»
Per la segona elaboració, amb les barres lliscants «PartIndecis_identXX» triem la participació d’aquests aplecs d’indecisos. Per obtenir aquesta participació considerem, utilitzant dades del CEO, temor- motivació: («l’aversió al risc», * «l’amenaça personal de la Covid») – («la satisfacció per resultat favorable segons el % de vot al seu aplec per l’unionisme o l’independentisme» * «el repartiment actual d’escons com a probabilitat de guanyar»). Si temor > motivació, el subjecte no va votar, altrament sí
Per primera elaboració, d’entrada considerem la proporció, 100 o 0, entre el record de vot i el real del 21D per obtenir els mínims i màxims. Entre aquests mínims i màxims triem, mirant la relació entre Record i Intenció de vot.
Fet tot això tenim el pronòstic de vot sobre participació pel 14F. Es troba a l’última columna.
Com que a la segona elaboració, en el repartiment als individus, introduïm l’atzar, els resultats no són sempre exactament iguals. Per això, us presento ara una nova assignació directament del programa:


Sempre es repeteix: participació al voltant del 57%, l’independentisme supera el 50%, mai guanya el PSC (per poc), de vegades guanya ERC, de vegades JxC, el PDeCAT no arriba al 3%.
Amb els resultats a la ma, el dia després, mirarem d’avaluar la cuineta.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent