ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 9 de juny de 2021

La Vil·la romana de Calella i la protecció com a BCIL

Finalment el ple municipal ha aprovat la declaració del jaciment de la Vil·la romana de Calella com a Bé Cultural d’interès Local (BCIL).


L’àrea on s’està excavant és la ratllada en diagonal. Consisteix en una part de la Vil·la residencial que es perllonga cap al sud i lateralment. La Vil·la rústica es troba a l’est, arran de la N-II. La vil·la fructuària i el centre productor d’àmfores (magatzems i forns) es troben a l’oest. Davant, a l’empara del turó del Mujal, hi havia un port on carregaven els vaixells.


A sobre hi anirà una edificació de dues plantes de pàrquing, un supermercat Aldi i dues plantes d’habitatges. Veiem molt difícil que això es pugui fer compatible amb la declaració de BCIL.
Com a Plataforma per a la dignificació de la Vil·la romana de Calella, hem demanat al Departament de Cultura i a l’Ajuntament una moratòria en la concessió de la llicència d’obres fins a l’entrada en vigor del BCIL.
La Llei del Patrimoni Cultural Català (LPCC) estableix per als BCIL la protecció a nivell d’integritat, no destrucció i conservació.
Les excavacions no han arribat encara al nivell de circulació: Com podran fixar-se els pilars per sostenir l’edifici sense destruir un terra on encara no se sap què hi ha?. On es situaran els pilars per no malmetre la visibilitat?. Aquí teniu el projecte abans de BCIL (els puntets són pilars):

I com perseveraran la integritat?

L’«INFORME DE LA INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA AL JACIMENT DEL ROSER DE CALELLA (MARESME) 2021» en el seu punt 7 afirma que:

«Al sud d’aquestes estances s’han detectat estructures que continuen en aquesta direcció i que podrien pertànyer també a les termes; la situació propera del límit del solar no permetrà la seva excavació i interpretació. Esperem que les futures excavacions posin al descobert altres elements, com piscines o l’hipocaust, que permetin contrastar aquesta interpretació.

Els tancaments est i sud de l’edificació no han estat localitzats atès que s’estén més enllà dels límits del solar. Per bé que s’ha documentat un mur paral·lel a la façana posterior amb força entitat es creu que era un tancament de l’espai central de l’edifici i no una façana atenent-nos tant a la seva morfologia com als àmbits delimitats al seu costat sud. Suposem que la façana principal es localitza al costat sud-est, a tocar de la Nacional II o antiga via Augusta.»

Considerem que sense precisar més aquests perllongaments de les actuals troballes cap al sud, cap l’est i cap a l’oest, es corre el perill que el projecte d’obres en aquesta part del jaciment malmeti la integritat cultural de tot el jaciment.

Per això hem sol·licitat a Cultura i Ajuntament «Que mitjançant tècniques no invasives, com pot ser una prospecció geofísica, aplicant tècnica de georadar, magnètica i electromagnètica, es determini l’extensió i l’estat del jaciment en els seus costats sud, est i oest, a fi que el projecte d’obres contempli la integritat del jaciment, i que no s’accepti cap projecte d’obres que no contempli aquest coneixement». De moment no hem obtingut cap resposta.

I supermercats Aldi no hi té res a dir? No veu que això malmet la seva imatge pública?Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent