ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

La deriva colauista d’ERC

Estem assistint a múltiples moviments dels partits polítics cara a les municipals de l’any que ve. Davant la batalla de les municipals els partits van prenen posicions. La carta de Junqueras dificulta la possibilitat de llistes comunes, especialment pel que fa a Barcelona, i apunta a l’aspiració d’ERC de convertir-se, en solitari, en el partit hegemònic.

Donat el mosaic català respecte dels dos eixos identitari i social, i el posicionament dels diversos partits respecte aquest mosaic, podem definir el projecte dels comuns com un intent des de l’espanyolisme d’arrabassar caselles catalanistes, desplaçant-se lleugerament cap al catalanisme i disputant dins l’esquerra aquells que es donen un 6 de catalanitat. El projecte electoral d’esquerra seria un projecte semblant als comuns, però ara des del catalanisme arrabassar caselles espanyolistes, desplaçant-se lleugerament cap a l’espanyolisme i disputant dins de l’esquerra aquells que es donen un 5 en catalanitat. Més enllà de les aparences, des d’un punt de vista del mercat del vot, representa un xoc directe amb les comuns.

Anem a examinar el mosaic corresponent al 21D:

L’adjudicació de caselles respon a la força que hi és més votada segons els resultats del 21-D. Les xifres a l’interior de cada casella ens indiquen el pes en població de cadascuna de les caselles expressat en tant per 1, si correu la coma dues posicions, us donarà el % que representa la casella respecte al conjunt de la població amb dret a vot. La suma dels valors de les caselles adjudicades concorda exactament amb els resultats electorals del 21D.

Prèviament, cal recordar respecte a les puntuacions dels eixos, que igual que el gruix quantitatiu de la dreta es dóna entre aquells que es defineixen de centre, és a dir, que es donen un 5 entre esquerra-dreta; també el gruix quantitatiu de l’espanyolisme es dóna entre aquells que es defineixen tant catalans com espanyols, és a dir, que es donen un 5 entre espanyolitat-catalanitat.

Per part dels comuns el desplaçament cap al catalanisme té ple sentit, abandona caselles amb poc pes 1,2, 3 ,4 de catalanisme per agafar-ne amb molt més pes, com són les de 6 de catalanisme. Les de 5 de catalanisme i d’esquerres són el nucli del vot dels comuns. Passa el mateix amb ERC? Doncs, No. Suposem que ERC guanya les caselles 5 i abandona les caselles 10 en catalanisme (dit entre parèntesi, llavors els comuns desapareixen, cosa força improbable i que indica ja la irrealitat del projecte d’ERC). Guanyaria 0.0063 + 0.0266 + 0.0522 = 0.0851 un 8,51% i perdria 0.012 + 0.0205 + 0.0411 = 0.0736. Resulta un guany minúscul del 1,15%. ERC podria segrestar el vot dels que es donen un 10 en catalanitat?. Ho té difícil perquè aquests votants tenen una alternativa força fiable que és la CUP, aquest 7.36% podria decidir canviar el vot a la CUP només que aquesta sabés convèncer mínimament aquests sectors del seu projecte d’esquerres.

A banda dels pobres resultats previsibles del projecte, la qüestió més important són els efectes ètico-polítics que tindria. Si el projecte dels comuns ja els fa caure en una dissonància cognitiva, què passaria amb ERC?. ¿Certa defensa del dret a decidir no serà un cas de dissonància cognitiva? i El vot de ECP. La reflexió la farem en un proper apunt



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent