ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

La Constitució espanyola de 1978 no pretén la democràcia (el govern del poble)

La Constitució de 1978 no pot recollir el dret d’autodeterminació perquè aquest és un dret democràtic i concedir aquest dret obriria les portes a concedir també altres drets democràtics. Si podem votar la lliure associació, per què no votar també si volem la monarquia? Per què no votar si volem traspassar milions d’euros de diner públic a la banca? Per què no votar si volem que s’accepti la regulació de la dació en pagament? Per què no votar si volem l’existència d’una Renda bàsica garantida?.

Dues són les hipòtesis bàsiques de Plató en el mite del carro alat, Qui és primer l’individu o la societat? . 1a. La transmigració de les ànimes. 2a. Conèixer és recordar.

Avui tractarem una interpretació personal de la hipòtesi de la transmigració de les ànimes..

Evidentment són els individus que fan la societat, són primer els individus. Tanmateix els individus es mouen en el context de sistemes socials que els apareixen com a construccions alienes i que els marquen unes constriccions. Si voleu una comparació amb un programa lineal matemàtic, l’individu té una funció objectiu que vol maximitzar (diguem-ne felicitat), però sotmès a un conjunt de restriccions (limitació de recursos, necessitats d’elaboració, lleis, institucions).

Ara bé, la capacitat de l’individu per incidir sobre el sistema i canviar-lo, i la capacitat del sistema per incidir sobre l’individu varien segons el moment històric, passa per fases molt diferents. Recordem, de passada, que per Plató al règim democràtic correspon l’home democràtic, al règim oligàrquic correspon l’home oligàrquic, i així …

Podríem dir que la situació és com viure diverses vides. Hi ha la mort, després ve el moment de triar una nova vida, finalment la nova vida sobre la base de la tria anterior. Hi ha la fi del franquisme, hi ha la transició, hi ha el règim de la Segona restauració borbònica. Hi ha la mort de la Segona restauració borbònica, hi ha la transició, hi ha …

Aquesta dinàmica es dóna també en la vida estrictament individual. És només en determinats moments que triem la vida que ens marcarà per molts anys a venir.

És en la fase de la transició on l’individu ha de triar, i ho pot fer, una nova vida i on aquesta tria marcarà la propera generació (vida) en generar un sistema social que incentivarà un tipus d’individu.

Afirmo que la Constitució espanyola de 1978 representa la tria per un sistema oligàrquic basat en el mercat polític amb la concessió de llibertats individuals. Els partits polítics es transformen ràpidament en en empreses oligàrquiques i la funció dels ciutadà consisteix en votar i callar..

la Constitució de 1978 no pot recollir el dret d’autodeterminació perquè aquest és un dret democràtic, i concedir aquest dret obriria les portes a concedir també altres drets democràtics. Si podem votar la lliure associació, per què no votar també si volem la monarquia? Per què no votar si volem traspassar milions d’euros de diner públic a la banca? Per què no votar si volem que s’accepti la regulació de la dació en pagament? Per què no votar si volem l’existència d’una Renda bàsica garantida?.

Una vegada establert el sistema oligàrquic de mercat polític, aquest ha tendit a produir homes oligàrquics (la mostra més clara d’aquests tipus d’homes podrien ser la gent del PP valencià).

En un dels llocs on primer apareixen més individus no assimilats i que rebutgen les restriccions del sistema és al Principat de Catalunya. Quin individu incipient apareix? L’individu democràtic? Com és aquest individu? Com actuarà en la transició (la transmigració de l’ànima) que s’acosta? Com reaccionaran els individus de les altres nacions actualment a l’Estat espanyol, sobretot els de la nació majoritària, els Països castellans?



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent