ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 9 de gener de 2014

Entendre la crisi (2).

Per què de sobte comença a baixar la feina?

Establerta la barra lliure per aplicar el sistema que explicàvem, Entendre la crisi (1),  tots els bancs i caixes crematístics es veuen obligats a jugar al joc de guanyar-clients/no-perdre-clients i concedir tants crèdits o hipoteques com permetin els equilibris comptables a fi de no quedar fora del festí.

La implementació d’aquest sistema comporta una època de fort creixement econòmic i guanys capitalistes extraordinaris. Tot i el creixement econòmic, els salaris resten estancats, però no els ingressos de la població que augmenten gràcies al crèdit. Genial!!. L’empresa augmenta el marge de benefici sense augmentar salaris, i no obstant no tenen problemes per col·locar les mercaderies en el mercat gràcies al crèdit en massa.

Davant l’èxit, gradualment s’aplica la recepta a més i més sectors de la població, classes treballadores qualificades, empreses, treballadors sense qualificació, nou vinguts,…

Per què col·lapsa el sistema?

-Perquè no es modula bé l’entrada i sortida del sistema creditici?. És a dir que quan s’han endeutat els últims possibles, els primers encara continuen endeutats, i aleshores no es pot augmentar el mercat?. No. Perquè recordem que els beneficis han anat a la classe empresarial, que poden augmentar el mercat invertint en nous projectes empresarials orientats al consum dels nous rics.

-Per inversions improductives tipus aeroport de Castelló?. No. Simplement aquestes inversions canalitzen l’excés de capacitat productiva i són pagats entre tots, representen simplement «béns» econòmics imposats pel poder polític. Què més improductiu que els tancs i avions que permeten a Hitler superar la crisi econòmica?

-Habitatges sobrevalorats?. No. Si hem de regalar els diners o fer obres de caritat als constructors, això només canvia de mans el poder de decidir en el mercat. La Marató de TV3 només canvia les inversions, no les elimina.

Recordem que el que fa real el diner creat és el fet de tornar els crèdits, de pagar els terminis de les hipoteques, el treball de la població; per tant, mentre la gent no es quedi sense feina el sistema ha de funcionar. Més endeutament simplement m’obliga a treballar més en una espècie de sistema feudal en què els senyors són els bancs. El sistema col·lapsa perquè la gent comença a quedar-se sense feina i, aleshores, no pot pagar els deutes. Però per què de sobte comença a baixar la feina?



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent