ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 5 de juny de 2018

Desafecció al règim.

Anem a construir un index de confiança en el règim del 78. Agafarem les següents variables:

p21A : confiança en els tribunals de justícia

p21D : confiança en el Govern central

p21J : confiança en la Monarquia

p21K: confiança en l’exercit

p21L : confiança en la policia nacional i GC

p21N : confiança en l’esglèsia

p21P : confiança en la banca

p21R : confiança en el Tribunal constitucional

Creem la variable ‘confiança’ com a suma de les variables anteriors. Ara podríem dividir-la per 8 per obtenir una estimació, però els valors de l’escala que obtindríem no mesurarien la distància entre valors, de manera que una puntuació de 18 no seria el doble de confiança que 9, sinó només una més gran confiança. La distribució no és normal. Hi intervenen vuit variables en una escala de 0 a 10 cadascuna. La puntuació mínima seria 0 i la màxima 80, el punt mig de l’escala seria 40 que no coincideix amb la mitjana.

Si busquem ara alguns estadístics de la nova variable, tenim: mitjana 20,27; mediana 16,00; desviació estàndard 16,53; moda 0.

Podem utilitzar puntuacions Z, que consisteixen en agafar com a punt 0 la mitjana i com a norma de la mesura de la distancia, la desviació típica (16,53). De manera que els nombres positius indiquen que se situen per sobre de la mitjana (20,27) i els negatius per sota, i el valor absolut ens indica l’allunyament de la mitjana com a fracció de la desviació típica. Anomenem aquesta variable Zconfiança.

El codi PSPP sobre la base de dades:

**confiança cap a les intitucions del règim. Tribunals, gobierno, monarquia, exercit, policia, església, banca, constitucional

MISSING VALUES p21a,p21d,p21j,p21k,p21l,p21n,p21p,p21r (98,99).

COMPUTE confiances = p21a+p21d+p21j+p21k+p21l+p21n+p21p+p21r.

VARIABLE LABELS confiances ‘confiança cap a Tribunals, gobierno, monarquia, exercit, policia, església, banca, constitucional’.

**calcular puntuacions Z.

DESCRIPTIVES

/VARIABLES = confiances

/SAVE.

Ara considerarem tres esdeveniments d’auto-posicionament: dreta-esquerra, catalanisme-espanyolisme, vol-noVol independència. E=”p25 <5″ (esquerres), F= “C700 >3″ (catalanista), G=”P31=1”. Considerarem una taula de veritat d’aquests esdeveniments i obtindrem de cada cas la Zconfiança:


El 57,56% se situa per sota de la mitjana, a banda dels independentistes, aquest bloc contrari al règim inclou els VVF, és a dir, els d’esquerres, catalanistes, no-independentistes. Resultaria molt difícil ampliar aquest bloc, ja que els casos amb pes que resten se situen allunyats clarament a favor del règim, de manera que dibuixa un segon bloc. Caldria interpretar-ho en clau de lluita de classes.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent