ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

5 de febrer de 2021
0 comentaris

Cuinat eleccions 2021

Us presento un petit programa que us permetrà fer un poc de cuineta, al vostre gust, sobre els resultats de les enquestes. Programa aquí: eleccions01

Concretament, el programa agafa l’última enquesta del CEO.

Primer de tot hem ponderat la mostra per tal d’evitar esbiaixos. Hem procurat que els valors de la variable «llengua pròpia» es corresponguin amb els del conjunt dels baròmetres del 2018+2019.

Partim de la intenció directa de vot. Podeu fer una primera elaboració a partir de la relació entre el vot real del 21D i el vot recordat per aquestes eleccions. Aquí teniu la taula:


Es tracta de considerar quina part de la proporció entre record i real del 21D es mantindrà pel 14F. Per exemple, pel PPC, si es manté tota la proporció, haurem de multiplicar 1,35 x 3,34/0,98. En el programa ho controleu, pels diversos grups, a través de les barres lliscants «desRecord_XXX» que apliquen el % que es manté de la proporció.
Fet això per tots els grups i sumat resulta, fins a 100, el percentatge d’individus que no tenen decidida la seva participació, els indecisos, que ronda el 50%.
Aquests indecisos el programa els aplega segons els valors de la variable identitat: No ho sé (NS), espanyol total (ES), mig espanyol (EM), mig català (CM), català (CT).
Ara fem la segona elaboració, amb les barres lliscants «PartIndecis_identXX» triem la participació d’aquests aplecs d’indecisos. Llavors el programa reparteix els estocs obtinguts segons la intenció de vot als diversos grups que ens dona l’enquesta del CEO en cada un d’aquest aplecs. El resultat és un repartiment d’indecisos que se sumen al vot amb ocult anterior. Amb això obtenim el % de participació i els percentatges de vot als grups sobre els cens, Després, obtenim els percentatges de vot dels grups sobre la participació. Finalment, els percentatges per l’independentisme i l’unionisme (els comuns es consideren unionistes).
Les quatre últimes columnes de barres lliscants pretenen calcular la participació dels aplecs d’indecisos segons un càlcul global costos-beneficis subjectiu. (Beneficis pel resultat * probabilitat d’aquests beneficis) – (danys per anar a votar * probabilitat dels danys). Fets els càlculs, que apareixen a la columna següent, traslladeu manualment els percentatges a les barres lliscants «PartIndecis_identXX». El programa incorpora l’atzar en la tria individual, per tant, amb un mateix balanç costos-beneficis global, poden resultar % de participació diversos. Per veure el pronòstic de la vostra tria cliqueu sobre [Aplica].
En propers apunts discutirem diversos cuinats. Heus aquí una elaboració:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!