ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: Rebrot?

Hem fet algunes modificacions en el programa:

la lògica del virus

Hem modificat el càlcul de la taxa de contactes efectius (TCE) de manera que no depengui del volum de la població i només depengui dels contactes a la població.

Teníem:

malalts x susceptibles = contactes_possibles

i d’aquí:

contactes_possibles x TCE_A = contactes_efectius (anomenem TCE_A a l’anterior TCE)

Hem modificat aquesta última línia dividint i multiplicant per la poblacio_total i ara tenim:

(contactes_possibles / poblacio_total) x (TCE_A * poblacio_total) = contactes_efectius

així, doncs, ara:

TCE = (TCE_A * poblacio_total).

La TCE ara indica els contactes per malalt segons la relació Susceptibles / Població, en el moment actual.

Per a la població de l’Estat espanyol la TCE_A abans del confinament era de 0,077 per milió de casos possibles, cosa que representaria una TCE de 3,85, és a dir, uns 4 contactes per malalt cada dia.

Ja vam parlar, al final del brot anterior, que la taxa d’infeccions s’havia reduït de 14% inicial a valors de 7% a causa de les mesures personals i per reducció de la virulència del virus, atribuïble a les temperatures i a un factor desconegut. Igualment la taxa de letalitat s’havia reduït del 1.4% al 0,7%. Suposarem que es mantenen aquests valors.

Amb aquest paràmetres, aplicat a Catalunya (PoblacioTotal 7.400.000, població immune 35%) ¿quin valor hem de donar a la TCE per reproduir el procés que, des de Sant Joan, ens situa en els 2-3 morts diaris actuals a Catalunya?. Amb aquesta TCE, quines previsions podem fer?. Quin hauria de ser el valor del la TCE per evitar un rebrot?

Abans d’anar a les xifres concretes, ja podem afirmar que, fins que no es trobi una vacuna i suposant la no aparició d’un nou virus, no podrem tornar a la nostra vida anterior. Hi podran haver més o menys restriccions, però hi han d’haver restriccions, s’ha de reduir la TCE. Segurament això és el que no ha entès una bona part de la població: es volia tornar a la normalitat com si tot ja hagués passat.

Els humans estem canviant els ecosistemes d’una manera irreversible. Igual passa amb el canvi climàtic: no hi ha marxa enrere. La supervivència de la humanitat (no de la vida) està en qüestió.

Anem a les xifres que ens dóna el programa.

Per situar-nos en l’actual progressió de defuncions, hem de situar la TCE a 3,00. Recordem que el valor d’abans de la pandèmia era de 3,85. Actualment només podem parlar, doncs, d’una reducció del 22% dels contactes. Amb això, tot i mantenint les mesures higièniques i de distància, hi ha rebrot.


Amb aquesta TCE de 3.00, és d’esperar que en 21 dies (figura superior) ens situem en 9-10 morts diaris, una R_0 de 1.39, un flux d’infectats diari de 2.907 i un balanç de més població malalta de 1.572. En 31 dies, en 19 morts diaris, una R_0 de 1.38, un flux d’infectats diari de 5.808 i un balanç de més població malalta de 3.099, i en un creixement exponencial.


Per evitar un rebrot, amb les actuals taxes, la TCE s’hauria de situar a 2.00, és a dir, uns dos contactes per malalt, reduint els contactes a la meitat de la situació d’abans de la pandèmia. Amb aquesta TCE de 2, la R_0 es situa a 0.999 i en 1 mort cada dos dies i sense creixement exponencial.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent