ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 7 de maig de 2020

CoronaVirus: què està passant?

Si és certa la suposició que les temperatures més altes afecten la força del virus, caldrà escatir quin és el nivell en què queda afectat. Hem suposat l’1 per cent diari perquè amb aquest valor confluïm amb les dades de defuncions a partir del 19 d’abril quan començaria a veure’s afectat el virus per la pujada de les temperatures.

Hem suposat també que, a partir de l’1 de maig, alguns, bastants, dels nostres ciutadans han relaxat les mesures de protecció, de manera que abandonen les mesures estrictes d’autoconfinament i es limiten a complir amb les mesures que imposen i controlen els organismes públics. Això, d’acord amb la història passada del virus ens col.loca als primers dies de l’estat d’alarma amb una taxa de contactes efectius de 0,044 sobre un milió de casos possibles.

Ja dèiem que amb aquests valors (que explicitàvem a l’anterior apunt) no hi ha rebrot de la pandèmia. Cosa que no vol dir que no hi hagi augment de casos i de defuncions i d’entrades als hospitals.

Quines xifres prediu el model?:

Les defuncions:

Situació el 12 de maig:


A partir del 6 de maig l’estimació de la R_0 supera el valor 1 i se situa en 1,03. Cosa que vol dir que cada infectat infecta a 1,03 individus en el transcurs de la seva malaltia. I creixent. A partir del 3 de maig tornen a haver-hi més ingressos que sortides en els hospitals. I creixent. Però el dia 12 de maig, tot i haver-hi més ingressos que altes, hi ha un clar descens en el balanç, passem de 10.233 a 2.550 (ja vam explicar que aquestes xifres fan referència a tots els afectats pel virus, de manera que, el moviment hospitalari és només una fracció d’aquests totals; fracció però que ha de seguir el mateix ritme).
El mateix 12 de maig, hi ha un salt en el nombre de morts diaris i passem de 132 a 220 (de cents a dos cents diaris). En un sistema dinàmic, donada la complexitat de les interaccions amb bucles de realimentació, passen aquestes coses.
Situació el 23 de maig:


La R_0 encara és superior a 1, però baixant. El balanç d’entrades – sortides de la malaltia, després de tots aquests dies d’ocupació de més llits, finalment agafa valors negatius, es comencen novament a buidar llits.
Hi ha hagut un repunt, però s’ha frenat i no hi ha rebrot de la pandèmia.
Aquestes prediccions del model suposen que no superem els 0,044 casos de contacte per milió i que efectivament la pujada de les temperatures afecta al virus, i això en la mesura que sembla fer-ho en els primers dies d’augment de temperatures.
Ja vam veure, però, que si el repunt no es frena, posaven l’exemple de 0,077 casos pel milió, el rebrot seria molt més important que no en l’episodi que hem viscut.
Trobareu el model-programa aquí:

la lògica del virus



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent