ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: Què està passant al País Valencià?

Ens arriscarem i aplicarem el programa a les dades que tenim del País Valencià per tal de modelar la sogona-tercera onada. Situem la població total a 4.500.000. Considerarem que a la primera onada del març es va infectar un percentatge menor de la població que al Principat i situarem la població a afectar en el 68% (65% al Principat). Agafarem com a punt de referència la gràfica dels casos que podem trobar aquí mateix, a Vilaweb:

Podeu trobar el program a aquí: ModelCoronaVirus. Els valors de les taxes que introduïm al programa els podeu consultar en el codi del programa. Tota manera:

Pont 6 de desembre: [set taxaContactesEfectius 2.6 set taxaInfeccio 8.5 set txLetalitat 0.35]

Durant les festes: [set taxaContactesEfectius 3.6 set taxaInfeccio 9.2 set txLetalitat 0.38]

Després de festes: [set taxaContactesEfectius 2.8 set taxaInfeccio 9 set txLetalitat 0.35]

Amb aquests valors ens hi aproximem força.

En general la taxa d’infecció és força més alta que al Principat, cosa que voldria dir que la gent no és tant curosa amb les mascaretes, distància, rentat de mans, etc. Això seria especialment greu pel que fa referència a les festes i després de festes.

Ara bé hi ha una altra explicació més raonable. Si suposem que tots som igualment curosos, això ens portaria a una major presència d’una variant més infecciosa del virus al País Valencià, cosa que explicaria també que després de festes no hi hagués una baixada més pronunciada dels contagis, al nivell d’abans de festes.

Com saber si és una cosa o l’altra?

Suposem que és producte de la nova variant. Abans del pont la taxa d’infecció la situàvem en el 8%. Suposarem que la nova variant comença ja a tenir una certa presència a partir del 12 de desembre (tic 180 o 180 dies de la segona onada) i li donarem 37 dies (tic 217, 18 de gener) per arribar a una presència que ens situaria la taxa d’infeccions en el 10.55%.

Fet això:

Totes dues hipòtesis prediuen uns valors semblants, tant dels ingressats als hospitals com de les defuncions. De manera que no hi ha manera de distingir-ho.

El valors del diagrama pel dia 22 de gener:


Els gràfics de la segona-tercera onada de la pandèmia pel País Valencià fins al dia 22 de gener:


Que no ho poguem distingir no vol pas dir que els efectes observats no siguin «com si» la causa fos la nova variant. Els ingressats hospitalaris, i amb ells aviat els morts, han pujat a nivells superiors als del Principat; però amb una població de 4.500.000 front de 7.400.000. Tota manera el model ens indica que els ingressats hospitalaris comencen a baixar des del dia 16 de gener, mentre que les defuncions continuen pujant fins al dia 21 de gener. Al País Valencià, també, la gent que ja ha passat la malaltia comença a fer de fre a la pandèmia.
(Si voleu proposar els vostres propis valors al programa amb les barres lliscants, poseu a OFF ValorsPerDefecte?.)



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent