ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: L’eficàcia del confinament territorial.

CoronaVirus: L’eficàcia del confinament territorial.

Teniu el programa aquí: la lògica del virus

Podeu consultar l’explicació completa del programa aquí: CoronaVirus: La lògica de la infecció

Avui utilitzarem el programa per veure els efectes en morts del no confinament territorial.

Cal dir que vaig afinant i millorant el programa i que algunes d’aquestes novetats a vegades se m’escapen i no les explicito, disculpeu.

Si mireu el quadre gràfic d’afectació veureu que hi ha un gran incendi a la franja central de la península, uns altres incendis més petitets a la franja est i lliure d’incendis la franja oest. A partir d’aquí sembla lògic muntar dos tallafocs que establissin tres territoris i aïllessin est, oest i centre, repartint la població en tres parts. Si dividim la població total de 47.100.000 per tres tenim 15.700.000 a cada franja.

Respecte a anteriors proves, he decidit abaixar la taxa de mortalitat de 1,4% a 1,050% (ja vam explicar el debat)

Fem el següent tractament dels valors dels paràmetres:

Fins el tic 13:

txMort: 1,050%

diesMalat: 11 dies

txPoblacióaAfectar: 70%

txContactesEfectius: 0,070 / milió dels contactes possibles

taxaInfecció: 14% dels contactes efectius.

Aquí, en el tic 13, com a efectes del dissabte 13 i dies següents que comença l’estat d’alarma, reduirem la taxaInfecció al 13% i la txContactesEfectius al 0,060 / milió dels contactes possibles. Els efectes d’aquestes reduccions en es veuran fins el dia 25 i successius (comença el 14 + 11 dies de malaltia).

Aquests valors els apliquem primer als 47.100.000 i després als 15.700.000, on els resultats de morts que doni els multiplicarem per 3, per tenir l’efecte sobre tota la població de 47.100.000. A continuació traurem la diferència en morts entre el no confinament territorial i aquest confinament territorial (1/3 x 3).

Evidentment els contactes lògicament possibles són molt més probables quan més petit és el territori. Apujarem la txContactesEfectius al doble pel cas de la divisió, fins a 0,14.

Heus aquí els resultats:


Fins al dia 25 de març, segons el model aplicat, el no confinament territorial hauria costat 2.476 vides més. El nombre de morts del no confinament territorial resulta 3,63 vegades superior al del confinament territorial.
Els costos i les dificultats logístiques d’aquest confinament no semblen especialment elevats, segurament és la mesura més rendible en termes de costos-beneficis. Però, a més, si continueu fent córrer el model, només mantenint els valors dels paràmetres del dia 14 de març, observareu que els comportaments de les corbes són molt diferents i l’epidèmia queda sota control a partir del 30 d’abril, de manera que aquí no parlaríem en cap cas de cents de mils de morts.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent