ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

28 d'abril de 2021
0 comentaris

CoronaVirus. La reobertura econòmica es carrega sobre els hospitals.

Què hem de modificar de les previsions que fèiem a l’últim apunt sobre la pandèmia al Principat?. Les dues variables sobre les quals pivota el model són els ingressos hospitalaris i les defuncions. Havíem previst per al 30 d’abril 900 ingressats i 14,3 defuncions diàries. La realitat serà 1.507 ingressats i 11 defuncions.

Ja ho vam dir: no hi ha quarta onada; però prevèiem un descens molt més ràpid dels nous casos, ja que, amb el confinament comarcal, situàvem la taxa de contactes a 1,6 en els nivells d’abans de Setmana Santa amb un confinament parell. Tanmateix a partir del dia 10 d’abril hem hagut d’apujar aquesta taxa a 1,94 i posteriorment, a partir del desconfinament comarcal, la situem a 2. Això ens indica un relaxament general, ens sentim cansats dels confinaments.

Ara bé aquesta persistència d’alts ingressos hospitalaris no es tradueix en un increment de defuncions, sinó, fins i tot, en un descens. És producte de la vaccinació dels més vulnerables. Així, a partir del 10 d’abril, paral·lelament, hem hagut d’introduir un descompte diari del 3% sobre la taxa de letalitat fins a deixar-la en el 0,1% sobre els nous casos (recordem que a la primera onada es situava en el 0,7% i a la segona en el 0,4%.).

Aquest descens de la taxa de letalitat producte de les vaccinacions és el que permet l’elevat nombre d’infectats i, doncs, d’ingressats que comporta el relaxament de les restriccions en l’actual context. La reobertura econòmica es carrega sobre els hospitals.

La taula de previsions fins al 15 de maig:


I les gràfiques de la 2na i 3ra. onada fins al 15 de maig:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!