ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Coronavirus: Incendi!!

Us remeto d’entrada a l’apunt d’ahir. Segueixen alguns comentaris:

El programa el trobareu aquí: la lògica del virus

## COM UTILITZAR EL PROGRAMA.

Podeu modificar el valor de totes i cadascuna de les barres lliscants. Després cliqueu [setup] i a continuació [ves-hi]. Cada clic de [ves-hi un pas] representa un dia transcorregut.

Com que el programa comença l’1 de març per veure la previsió per, posem el 18 de març, només cal fer 18 clics (Ara bé, tingueu present, en fer comparacions, que les dades oficials corresponen al dia anterior). Cal fer, doncs, tants clics com el dia del mes en què ens trobem.

Tal com està configurat ara, partint de 84 casos l’1 de març, amb x clics (dies) dóna els valors actuals segons les informacions oficials.

Si continueu clicant tindreu l’evolució per als propers dies, sota els mateixos valors de les variables dels sistema.

Podeu variar aquests valors de les variables dels sistema i observar els efectes.

Si cliqueu sobre el botó [colorar focus] apareixen els focus de propagació. Tornant a clicar [colorar normar] torneu a la visió normal.

## AVALUACIÓ

Amb les dades oficials d’avui que responen a la situació d’ahir no cal de moment modificar res, no cal modificar ni els contactes d’afectació possible, ni la taxa de contactes, ni la taxa d’infeccions. Per ahir preveiem 13.237 afectats i les dades ara mateix són de 13.700 afectats. Tota manera, penso que les dades més fiables corresponen al nombre de morts: en preveiem 463 i ens trobem amb 558 defuncions. Les diferències, però, són perfectament adjudicables a l’atzar.

Per avui, la previsió a partir dels paràmetres actuals és de 17.538 afectats i 614 morts (que seran les dades oficials de demà).

## NOVETATS

En l’anterior versió, els primers focus d’aparició del virus es distribuïen aleatòriament pel quadre de visualització. Si assimilem el quadre amb el territori de l’Estat espanyol, ara se situen aproximadament d’acord amb el seu pes i d’acord amb els punts d’aparició reals. Així quan feu [setup], Madrid apareix en el centre ocupant 16 quadrets, Catalunya i el País basc 2 quadrets, País valencià 1, Aragó 1, Castella-La Mancha 1, Castella-Lleo 1, Andalusia 1. A baix a la dreta, a la cantonada, apareixen les Illes, confinades.

La visualització només segueix aproximadament la marxa de l’epidèmia; però afegeix una visió geogràfica de com s’escampa.

## COSES A REMARCAR

Per frenar l’epidèmia la cosa més afectiva seria el confinament de tots els afectats. Suposat que això és tècnicament impossible (tothom s’hauria de fer la prova). La cosa factible que més s’hi aproxima és el confinament dels territoris, i quants més millor. Ja explicàvem ahir que això és una qüestió matemàtica, 13237 x 47086763 puja més que la suma de la multiplicació d’aquestes quantitats fragmentades. En l’exemple d’ahir: En una comunitat de 20, mitat sans, mitat infectats, els contactes possiblement infecciosos són 10×10 = 100. Si dividim per 2 el territori i la població, tenim 5×5 + 5×5 = 50 contactes infecciosos possibles. Quant més fragmentat, menys contactes i menys casos. En el límit, si tots i cadascú estiguéssim confinats, els contactes possibles serien 0.

Segurament donada la situació de descontrol i la magnitud de l’incendi (la propagació de l’epidèmia s’assembla a un incendi, observeu el quadre), arribarem la setmana vinent a una situació de col·lapse. L’establiment de tallafocs serà la qüestió principal. Potser hauríem d’aprofitar l’experiència dels bombers en la lluita contra els incendis i posar-la al servei de la lluita contra l’epidèmia.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent