ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: els pics de la pandèmia

Hi ha dues novetats positives, respecte a la marxa de la pandèmia, que milloren les xifres. Primer les vaccinacions i segonament la prorroga de les restriccions que, preses més seriosament, s’han començat a manifestar a parit del 21 de gener amb una baixa dels contactes. Tota manera, en el supòsit que em fet d’actuació de les noves variants, només hi ha una frenada momentània i l’onada torna a remuntar amb unes xifres lleugerament millors que en l’última previsió. Pel 14 de febrer, 90 defuncions diàries, 3.466 ingressats als hospitals.

Teniu el model aquí:prgCoronaVirus
Els pics segons el model seran:


Respecte al País Valencià, mantenim les mateixes previsions de l’apunt del 24 de gener que suposaven les noves variants que porten la taxa d’infecció fins a l’11%; però que havien començat a actuar uns 20 dies abans que al Principat:

Ara anem seguint la marxa de la pandèmia.

El 13 de febrer farem les previsions pels 20 dies posteriors, tal com dèiem:

«Calcularem de quin plus d’ingressats i de morts és responsable la decisió del TSJC. Per fer-ho, suposarem pel Principat l’actuació de les noves variants i ens assegurarem que les dades del model vagin quadrant amb les reals fins al 14F. Seguint el model, obtindrem el nombre d’ingressats i defuncions pels dies posteriors al 14F. En el seu moment, compararem aquestes dades amb les dades reals pels 20 dies posteriors al 14F. La diferència en ingressats i morts serà el plus adjudicable a la decisió TSJC».

El seguiment:


Hi ha dos elements amb què caldrà fer proves en els propers dies.
El primer és corroborar si actuen variants més infeccioses i en quina proporció. D’entrada hem suposat unes variants un 70% més infeccioses que farien créixer la taxa d’infecció un 1% diari, del 7% fins arribar al 11%. En el tic 210 posem a ON dscpteTxInfeccio? amb un txDesTxInfeccio de -1.
El mantenim a ON fins que txInfeccioAmbDesc arriba a 11. A continuació posem a OFF dscpteTxInfeccio? I situem la barra lliscant taxaInfecció a 11. I continuem.
El segon element és el % de la població amb immunitat, adquirida o natural. La seva resta de la població total com a 100 dóna la txPaAfectar en percentatge. La variació d’aquest percentatge modifica els contactes efectius. Si volem mantenir el mateix nombre d’aquests contactes ens cal introduir un factor de correcció, la RebaixaGlobalTCE que podem controlar a través de la barra lliscant corresponent. L’augment o la disminució de la txPaAfectar allunya o apropa el pic de les onades. Això és important especialment en aquests moments perquè pot representar la fi definitiva de les onades, malgrat les variants, i l’entrada definitiva de la fase asimptòtica de la pandèmia. La data d’aquest canvi de fase permetrà també avaluar la correcció de les taxes d’infecció i de letalitat.
Amb els valors que hem introduït en el model, definitivament el més de març entrem en la fase asimptòtica i, per tant, podríem tenir un estiu relativament normal tot i la marxa lenta de les vacunes. Això és perquè segons el model només es detecten aproximadament 1/5 dels casos reals d’infecció i, per tant, hi ha 5 vegades més persones que han passat la malaltia, 2.000.000.
Hem introduït també la barra lliscant VaccinatsDiari que permet acumular el total de vacunats. Total que en aquests moments ronda els 190.000. En el programa restem diàriament els VaccinatsDiari per acabar d’obtenir la població susceptible. Establim també el ticIniciVaccinacio.
Ara controlem i fem quadrar el model, a més de amb les defuncions, amb les ingressats als hospitals. El paràmetre Ing-Inf mesura el tant per 1 d’ingressats sobre els infectats acumulats sumats del dia actual menys 15 al dia actual menys 4, d-15 al dia d-4.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent