ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus. Catalunya. Segona Onada

Recordareu que, pel que fa als paràmetres, ja vam reduir la taxa de letalitat a 0,35% i van deixar la taxa d’infecció en el 7%. Considerem que ja és força difícil de reduir més aquests dos paràmetres. Hem de incidir, doncs, en la taxa de contactes efectius (TCE) que mesura els contactes diaris amb possibilitat d’infecció per malalt.

Amb les últimes dades a la mà podem començar a fer un quadre de la marxa d’aquesta segona onada i introduir alguns canvis respecte a l’últim apunt sobre el coronaVirus.

Heus aquí els valors de la TCE que expliquen la marxa d’aquesta segona onada:

Pel volts de Sant Joan es disparen els contactes (TCE 3,22) i això inicia una nova onada. Amb les taxes d’infecció i de letalitat actuals esmentades, si els contactes (TCE) superen els 2,10 punts, s’inicia una onada. A mitjans de juliol sonen els senyals d’alarma, es prenen mesures per reduir els contactes a través de cribratges massius i s’aconsegueix controlar l’onada (TCE 1,85); però comencen les vacances i amb elles l’increment de contactes, la taxa de letalitat puja al límit (TCE 2,10) del perill. La cosa s’agreuja cap a mitjans d’agost (TCE 2,20), l’onada comença a descontrolar-se. Tanmateix s’acaben les vacances i es torna a reduir la TCE; però no torna al valors de finals de juliol, sinó que es queda a 2,05, a 0,05 punts de la línia vermella. S’aconsegueix frenar lentament l’acceleració que portàvem de finals d’agost, els casos s’estabilitzen. Ara bé, arriba el 14 de setembre i la tornada a l’escola, aquí hi ha la gran incògnita, fixem-nos que pràcticament no hi ha marge per l’augment de la TCE. Si la situem a 2.2, la pandèmia repunta, però després d’unes setmanes d’augments, comença lentament a baixar. Per sobre dels 2,5 punts el repunt és definitiu i anem al confinament total. A partir del 25 de setembre estem obtenint les dades per poder fixar la TCE posterior al 14 de setembre. Nosaltres, de moment l’hem situada a 2.2. Resulta una Rt de 1,042 (cada malalt provoca 1,042 malalts). Tanmateix, Salut situa la Rt a 1,21.

Les gràfiques per avui mateix:Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent