ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CoronaVirus: 60 morts diaris i 2.383 ingressats

Bàsicament podríem repetir les previsions que fèiem en l’últim apunt. Com sempre, ens vam quedar una mica curts i hi ha alguns ingressats més i alguns morts més dels previstos.

Amb les dades actuals disponibles, ja podem afirmar que les festes, de Nadal a Reis, han representat un increment de 632 ingressats en la població hospitalària per la Covid19. Fixem-nos, 21 de desembre 1.627 ingressats als hospitals, 25 de desembre 1.615 ingressats als hospitals, 7 de gener 2.247 ingressats als hospitals (i pujant).

Amb les dades actuals disponibles, ja podem afirmar que les festes, de Nadal a Reis, han representat un increment de 24 morts diaris. Fixem-nos, 25 de desembre 35 defuncions, 6 de gener 57 defuncions. Si anem sumant 24 (i pujant) defuncions als dies posteriors al 25 de desembre, obtenim, els morts corresponents als dies posteriors al 6 de gener.

Tot això dades oficials. Estem, doncs, en plena 3a onada i les mesures preses han resultat ineficients. De resultes de les festes, hem situat els contactes a 3 (TCE) i la taxa d’infeccions a 8. veníem de 2,9 i de 7,5. Hem apujat també la taxa de letalitat de 0,37 a 0,43, ja que hem considerat que s’infectava més gent gran en proporció. Amb això quadrem amb les dades oficials que hem esmentat.

Ara bé, dèiem també a l’anterior apunt que, segons el model, a partir del 18 de gener, ingressats i defuncions començarien a baixar d’una manera inesperada. L’explicació era que ja prop del 40% de la població hauria passat la malaltia. Això xoca amb les dades de les enquestes sobre prevalença, que la situen en un 10%. No sé explicar una diferència tant gran.

Hem suposat que a partir del 7 de gener tornàvem als valors de les taxes d’abans de festes. Veurem què passa aquests dies vinents. En aquestes condicions, les previsions del model són que morts (fins a 72 diaris) i ingressats (màxim de 2.569) continuen pujant fins al voltant del 18 de gener, i llavors comencen a baixar.

Suposat que això sigui així, sorgeix la pregunta ¿què passarà si agafa embranzida la nova variant més infecciosa del virus, concretament un 70% més infecciosa?

Per simular-ho posem a ON la taxa de descompte de la taxa d’infecció, i amb un percentatge d’increment del 1,5% diari (-1.50) a partir del 18 de gener, fins arribar a l’11% com a valor de la taxa d’infecció (en uns 30 dies).

Segons el model, a partir dels 14 dies, és a dir, cap al 1 de febrer s’iniciaria una 4t onada-tsunami que ens obligaria a un nou tancament total (i probablement no hi hauran eleccions!!!). I, això i tot, suposant aquests 40% d’immunes, de manera que encara podria ser pitjor.

Caldrà estar molt amatents per comprovar que efectivament el pic d’ingressats s’assoleix al voltant del 15 de gener i el de morts al voltant del 18 de gener. I després seguir molt de prop els ingressos hospitalaris per detectar l’inici del tsunami, si és el cas.

Gràfics pel 14 de febrer en aquestes condicions:


taula:Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent