ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 4 de gener de 2021

CoronaVirus: 41 morts diaris i 2.084 ingressats als hospitals


Mireu la columna INFECTATS. Com a resultat del pont del 4 de desembre, hi ha un salt en els contagis, de 8.402 passen a 10.015; però no hi ha una nova onada: després de l’augment, tornen a baixar els infectats, 9.896. Posteriorment arribem al dia 21 de desembre amb les noves restriccions que tenen l’efecte pervers d’incrementar els contagis, de 9.610 passem a 11.026, i ara sí comença una nova onada, els infectats no baixen després del salt, sinó que tornen a augmentar, 11.141. Amb l’arribada de Nadal, hi torna a haver un altre salt, de 11.559 passem a 12.933 infectats diaris i creixent. Aquestes dades del model quadren amb la xifra oficial d’ingressats hospitalaris, la columna IngModel / IngOficials es manté prop de 1.
Mireu la columna MORTS DIÀRIES. Els efectes en defuncions del pont del 4 de desembre es comencen a mostrar a partir del 16 de desembre, de 33.60 passem a 40.10; lògicament aquesta xifra de morts diàries va paral·lela als infectats. Els efectes en morts de les +restriccions del dia 21 les tenim a partir del 1 de gener, passem de 38.60 a 40,80 defuncions i creixent. Els efectes de Nadal els tenim el dia 6 de gener, passem de 42,80 a 47,90 defuncions diàries. Aquestes dades del model, fins al dia 31 de desembre, últimes dades oficials, van quadrant. A partir del 31, no hi ha encara dades oficials; però atès que quadrem amb els nombre d’ingressats, són força fiables.
Nadal enllaça amb Cap d’any i Reis, suposarem, doncs, un manteniment continuat dels valors de les taxes de contactes, infecció i letalitat. Suposarem que les noves mesures restrictives preses a partir del 7 de gener no tindran cap efecte. L’anterior tancament perimetral no va tenir cap efecte i el tancament de les activitats d’oci va provocar un increment de les infeccions. L’única mesura que s’ha mostrat efectiva ha estat el toc de queda; però això no es modifica. Podríem, fins i tot, suposar un cert efecte pervers d’increment de les infeccions amb les «noves» mesures. Tornarem, doncs, a partir del 7, a uns valors de les taxes semblants als d’abans de Nadal.
Suposat tot això (que caldrà vigilar de prop i modificar si cal), on estarem 10 dies després, és a dir, el 17 de gener (tic 216)?

Respecte a les defuncions ens trobarem a un pas del màxim amb 70.7 morts diaris. Els ingressats hospitalaris tot just hauran començat a baixar, però encara en xifres altíssimes, 2.323. Serà evident que les mesures preses no hauran produït l’efecte esperat. Segurament es parlarà de mesures més dràstiques. Ara bé, segons el model, precisament l’endemà, comença la baixada. No a causa de les mesures, sinó pel nombre de persones que ja haurien passat la malaltia, 1.694.525 + «els de la primera onada». Aquí hauríem de sumar encara els vacunats a 17 de gener. El cost hauria estat 19.000 morts, 5.607 en aquesta segona-tercera onada i continuaríem sumant, però de baixada.

És el creixement en S propi d’una pandèmia (també de molts processos ecològics i sociològics). El sistema hauria superat la fase del creixement exponencial i hauria entrat en la segona fase de creixement asimptòtic. Aquest punt en què es donarà la segona fase ens donarà més dades de realment quantes persones han passat la malaltia o/i són immunes.

El concepte de «risc de rebrot» l’he substituït pel concepte de «densitat d’infectats prevists» que seria el càlcul dels probables infectats / 1000 habitants d’aquí a 11 dies a la Rt actual. Pel dia 6 de gener seria de 17.7, és a dir, el 17 de gener, si reunim 1000 persones, probablement hi hauran 17.7 infectats, i si en reunim 100, 1.77 infectats.

Gràfics pel 19 de gener:Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent