ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

¿Certa defensa del dret a decidir no serà un cas de dissonància cognitiva?

Leon Festinger ha elaborat el concepte de dissonància cognitiva: “[els elements cognitius] x i y són dissonants si no-x es segueix de y”. ¿Certa defensa del dret a decidir no serà un cas de dissonància cognitiva?

Per reflexionar-hi imagineu una mestressa de casa que vol tenir el dret a decidir la seva vida, però resulta que el seu marit no en vol sentir a parlar. Va i consulta una amiga per consell. Aquesta, després d’examinar la situació de la nostra mestressa li diu: «tens tot el dret a decidir la teva vida, però ara per ara NO POTS, tu sola no pots, no tens ni ingressos propis, ni prou suport exterior, ni ho tens prou clar, i el teu marit és molt més fort que tu i ell no vol. T’aconsello que lluitis per convèncer el teu marit i esperis fins a aconseguir-ho, no hi pots fer res més.»

Diria que aquest consell nega en els fets allò que afirma de paraula. Afirmo x = “dret a decidir”, afirmo y “circumstàncies personals”. De y se segueix no-x, de les circumstàncies de la mestressa se segueix que no té realment el dret a decidir la seva vida.

No crec que la nostra mestressa segueixi aquest consell, més aviat crec que la nostra mestressa, que ja ha trencat amb la subordinació al mascle encara que li ho impedeixin els fets, lluitarà per canviar els fets i fer real el seu dret a decidir: es buscarà una feina i una hisenda pròpia, obeirà les lleis del marit però no aquelles que malmetin el camí cap a la seva sobirania, buscarà amics que la puguin ajudar i, fins i tot, ajuda social pel cas de possibles maltractaments maritals, tot en la perspectiva de poder en el seu moment realment decidir.

Sobirania real vol dir poder real. I aquest poder real la nostra mestressa l’ha de construir si realment vol ser lliure, fins i tot, en el cas que decidís no separar-se des de la seva sobirania real.

I aquesta és la diferència entre una DUI, una separació, que ara no es pot fer, i el mandat que té el Parlament de construir la sobirania: Hi ha un 61% (JxS, CUP, CSQP) favorables al dret a decidir la nostra vida i a finalment decidir-la. ¿O potser n’hi ha algunes, com l’amiga de la mestressa, que ens aconsellen no fer res per assolir una sobirania real i limitar-nos a esperar convèncer el marit?.

La dissonància cognitiva deriva en una debilitat de la voluntat, però també pot portar a una reflexió per reduir-la i evitar el seu creixement que em portaria a la inacció i la resignació.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent