ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

CEO 2019.3: «Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent»?

Respecte els baròmetres del CEO ens enfrontem amb un problema que ha quedat palès en les últimes entregues. Surten valors esbiaixats. Citant el CEO «Pel càlcul de les quotes s’ha utilitzat com a base el Padró continu de població de l’any 2018. Les quotes d’edat corresponen als següents intervals: de 18 a 24 anys; de 25 a 34 anys; de 35 a 49 anys; de 50 a 64 anys i 65 i més anys. Per les quotes de lloc de naixement s’han tingut en compte les següents categories: nascuts a Catalunya; nascuts a la resta d’Espanya i nascuts a l’estranger.»
Ara bé, la variable sociodemogràfica que més influeix en el posicionament respecte a la independència és la llengua pròpia. Si els percentatges respecte la llengua pròpia surten esbiaixats, la resposta a la pregunta resulta esbiaixada.
Podem veure-ho fent l’encreuament entre els valors de llengua pròpia i els valors sobre la independència corresponents a la suma dels baròmetres del 2018, és a dir, sobre l’aplec de tres baròmetres, 4.500 casos:


Per corregir aquest problema, a partir d’aquesta entrega, afegiré una nova variable de ponderació a la base de dades per tal d’acostar els percentatges sobre llengua pròpia als resultats de l’any anterior, en aquest cas el 2018.
Fet això pel baròmetre 2019.3, els resultats són: Sí 44.20, No 47.33, Abs 8.47.
La gràfica dels percentatges, en els baròmetres del CEO, entre 2014.1 i 2019.3, corresponents als valors de resposta a la pregunta: «Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent»:


Segons el model que hem construït, ja comentat en anteriors apunts, les previsions per aquest baròmetre eren SÍ 45,70%, NO 47,80%, abstenció 6,50%. Ens hi hem acostat, podem continuar considerant el model com a vàlid. Segons el model, eliminant les oscil·lacions, els valors de fons serien Sí 47,11%, No 44,67%, Abs 8,66%
Ens trobem en una oscil·lació d’ascens, per tant per al proper baròmetre pronostiquem: Sí 49,11%, No 42,64%, Abs 8,25%.
Els percentatges de variació de fons anual són: increment del Sí de 0,39% anual, decrement del No 0,24% anual, increment de l’abstenció 1,26% anual
Com ja venim repetim, les dades acumulades ens mostren una situació que es troba molt estabilitzada amb un molt lent augment del Sí i de l’abstenció a càrrec del No.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent