ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 14 de maig de 2021

Algunes suposicions d’inspiració filosòfica respecte dels partits polítics independentistes.

ELS RELIGIOSOS

ERC ve guiada per les fortes conviccions religioses del seu lider.

El pensament religiós no s’enganya sobre la força del mal i declara el mal invencible en aquest món. Ens proposen, doncs, l’acceptació de la derrota.

Cal centrar-se, llavors, a vèncer el mal interiorment i aconseguir una superioritat moral. Taula de diàleg orientada a demostrar aquesta superioritat. Possible explicació de la victòria electoral.

L’ajuda divina és necessària. I, resulta llavors, que aquells que no accepten aquesta fe han de ser gairebé segur malvats (ja que la fe és necessària per vèncer interiorment el mal). Sectarisme d’alguns (rufians i sols) i dimonització de l’adversari (Junts)

Per altra banda els Plans divins ens són desconeguts. De fet, Déu va propiciar l’ensorrament de l’imperi romà a fi de cristianitzar els pobles bàrbars (Sant Agustí). NO hi un pla per assolir la independència, es deixa a la providència divina.

ELS IDEALISTES

JUNTS principalment

La força de les idees és el que mou el món. El desenvolupament de la societat humana i la seva relació amb la natura va de bracet amb el desenvolupament de la llibertat de l’individu, hi ha una harmonia (Hegel). Llavors, no donen prou força a un pla de xoc contra l’emergència social.

En aquests sentit, els valors de la democràcia en política són els que mouen el desenvolupament de la societat i resulten, a la llarga, imbatibles. Els obstacles s’enfonsen davant la força de les idees democràtiques. Posició que inspirava la proposta de «Llei a llei»

En molts casos, n’hi ha prou amb una proclama o un manifest i s’enfonsen les defenses de l’enemic. Llavors, infravaloració del poder de l’Estat espanyol.

ELS MERCANTILS

SECTOR Canadell DE JUNTS

El mercat permet la més gran creativitat i iniciativa individual.

No cal una planificació social, que ni és possible (per la creativitat), ni necessària, ja que el mateix mercat selecciona i premia. D’aquí un cert menysteniment cap als que no assoleixen aquesta excel·lència.

Cal cercar i promoure, aleshores, la més gran creativitat i iniciativa individuals (J.S.Mill). D’aquí l’oposició a la RBU

La societat que ho aconsegueix acaba triomfant a través de la superioritat econòmica.

De la CUP m’ho estic rumiant.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent