ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

A voltes amb la Rt

La Rt pretén ser la quantitat d’infeccions que provoca un malalt en el transcurs de la seva malaltia. Hi ha diversos mètodes de càlcul.

Estem observant una disparitat entre la Rt del model i la Rt oficial. El model calcula la Rt dividint el flux de nous infectats per el total de malalts durant 11 dies.

La documentació oficial de dadescovit.cat explica que calcula la Rt així:

«La velocitat de reproducció mitjana dels darrers 7 (ρ7) dies que permet avaluar la velocitat de propagació de la malaltia. La calculem com el quocient entre la mitjana dels casos confirmats els últims tres dies respecte els casos confirmats de cinc dies enrere, també com a mitjana de tres dies: ρt = (N(t) + N(t-1) + N(t-2))/(N(t-5)+ N(t-6) + N(t-7)). Posteriorment fem la mitjana dels 7 últims dies.»

És a dir, depèn dels casos confirmats, però aquests depenen de la quantitat de proves PCR/TA fetes. Quantes més proves fem, més casos trobarem. Ara anem a fer els mateixos càlculs de velocitat d’increment, no amb els casos confirmats, sinó amb el total de proves fetes:


És a dir, la major part de l’increment de la Rt (21%) dels últims dies és degut a un increment de proves fetes (16%). ¿Fins a quin punt aquest increment de proves és aleatori / arbitrari o respon a una major incidència de la malaltia?.
El model, que utilitza com a clau de volta les defuncions oficials, és a dir quadra amb aquestes, no detecta, ara per ara, cap canvi en els paràmetres bàsics dels sistema: taxa de contactes, taxa d’infecció, taxa de letalitat. Veurem després del pont.
He pensat d’utilitzar, també, una dada igual de confiable que les defuncions, però més immediata, com poden ser els ingressos hospitalaris que proporcionen els mateixos hospitals. Concretament, si anem quadrant model i realitat, el percentatge de pacients ingressats respecte al flux d’infectats del model tres dies abans, fent la mitjana per un període de 8 dies, s’hauria de mantenir força constant.
Fets els càlculs, observem un lleuger increment des del 20 de novembre, passant del 16% al 17% d’ingressats respecte al flux d’infectats. De cada 100 infectats 17 han d’ingressar, el dia 20N, 16. Per obtenir 16, hauríem de incrementar lleugerament el nombre d’infectats que ens dóna el model.
Recordem, tanmateix, que, amb les mesures preses i sense tests a tota la població, predèiem una millora lenta de les dades de la pandèmia al Principat, sense poder recular en les restriccions.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent