ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Situació política, octubre 2020.

L’octubre del 2018 analitzàvem amb teoria de jocs la situació política d’aquell moment Anàlisi del moment polític actual amb teoria de jocs (1). Podem dir que l’anàlisi es va mostrar absolutament correcta i les seves prediccions encertades.

L’octubre de 2019 continuàvem l’anàlisi. Situació política, octubre 2019. L’arbre del joc (1) . Vam errar, vam suposar que anàvem cap a la unilateralitat. Però no perquè el joc estigués mal plantejat, sinó perquè, en donar probabilitats en la tria de la HISTÒRIA, vam donar una probabilitat molt baixa a l’esdeveniment que finalment es va produir: un govern PSOE-UP.

És interessant tornar a presentar el joc aquí perquè finalment es va formar un govern PSOE-UP, que obre per l’independentisme una cinquena estratègia. En un moment determinat hi ha una bifurcació: la taula de diàleg.

En els anteriors apunts seguíem l’ordre lògic dels passos. L’anàlisi consta de cinc passos: 1. construir l’arbre del joc, 2. Establir les estratègies, 3. Determinar els ordres de preferències, 4. Construir la matriu de pagaments, 5. Discutir la matriu buscant solucions que maximitzen guanys / minimitzen pèrdues dels contrincants.

Aquí ho farem al revés: Primer farem el pas 5 i després, en el proper apunt, presentarem els altres passos. La part més interessant és, evidentment, el pas 5 final.

En la situació actual d’octubre de 2020, veurem com l’independentisme es mou entre dues estratègies dominants, Ind_2 (unilateralitat) i Ind_4 (negociació sense unilateralitat). La tria de l’una o de l’altra depèn, en el joc, de la probabilitat de victòria que considerem en un enfrontament directe amb l’Estat. L’Estat té 8 estratègies possibles, les estratègies 1-4 no inclouen la possibilitat de negociar el dret d’autodeterminació, les 5-8 inclouen la possibilitat de negociar el dret a l’autodeterminació.

1er cas: la probabilitat de victòria en un enfrontament directe amb l’Estat és menor del 50%. La taula és la següent (dins de cada encreuament, el primer valor correspon a l’independentisme i el segon a l’Estat, les columnes senars corresponen a l’independentisme i les parells a l’Estat) :

Per l’independentisme les estratègies 1, 3 i 5 resulten dominades per la 2 i la 4 (sempre, en cada encreuament, donen valors més alts, recordeu mirar només la primera columna de l’encreuament), de manera que podem considerar la 1, 3 i 5 com a no existents. En aquestes circumstàncies l’Estat espanyol triarà la 1 o la 3 que, per la 2 i la 4 de l’independentisme, porten al mateix resultat. Davant d’això l’independentisme triarà la 4: negociar no unilateralment i obtindrà 8 i l’Estat 9.

2on cas: la probabilitat de victòria en un enfrontament directe amb l’Estat és lleugerament superior al 50%, posem del 55%. La taula és la següent (dins de cada encreuament, el primer valor correspon a l’independentisme i el segon a l’Estat) :


Aquí la cosa és molt més complicada, les estratègies 5 i 7 de l’Estat, que contemplen la possibilitat de negociar el referèndum, obtenen millors resultats (3 i 9) front les 1 i 3 (que no ho contemplen) (2.8 i 9), cosa que portaria l’independentisme a triar Ind_2 (unilateralitat) i guanyar 12 (referèndum pactat). Però l’Estat també veurà això i optarà per les estratègies 1 o 3 en què passa de 3 a 2.8; però l’independentisme obté com a molt 8 amb l’estratègia Ind_4 (com veiem en el cas anterior). Però ara l’independentisme pot arriscar-se i triar Ind_2 i guanyar només 6.85 (front del 8 de la Ind:4) , però reduir el guany de l’Estat a 2.8. Això ja és una qüestió dels jugadors. L’independentisme té una probabilitat de victòria del 55%, tanmateix una derrota no és tan catastròfica com per l’Estat espanyol que si es derrotat perd definitivament Catalunya i es veuria abocat a una crisi tremenda; i la victòria, per l’Estat, s’hauria de fer a costa d’una gran repressió que comportaria també una crisi profunda. D’aquí el valor de 2.8 per l’Estat i 6.85 per Catalunya.

3er cas: Quan la probabilitat de victòria en un enfrontament directe amb l’Estat és superior al 72%. La taula és la següent (dins de cada encreuament, el primer valor correspon a l’independentisme i el segon a l’Estat) :


Pel mateix raonament anterior, l’Estat tria les estratègies Estat_1 o 3; però ara l’independentisme tria sens dubtar Ind_2 (obté 8.04) (superior a ind_4) i l’Estat obté 2.12. Com en el cas anterior, la independència a través d’un enfrontament amb l’Estat. És poc probable que l’Estat passi a les estratègies 5 o 7, que inclouen la concessió d’un referèndum legal i acordat, ja que només obté 3 (abans 2.12), però l’independentisme 12.
Si voleu donar més possibilitats a un referèndum acordat, us caldrà modificar l’ordre de preferències dels jugadors, especialment de l’Estat. Tota manera, si voleu fer proves, teniu el programa aquí, jocOct20, que us permet variar probabilitats i ordres de preferència al vostre gust, i veure simultàniament el resultat en la matriu de pagaments.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent